20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kit taşeron son dakika kadro maaşları ne kadar?

KİT taşeron işçi son dakika habelerini sizler için derledik.

11 Şubat 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kit taşeron son dakika kadro maaşları ne kadar?

Tediye ödemelerin yapıldığı geçtiğimiz hafta sonrası şimdi kit taşeron ile birlikte 70 bin taşeron emekçinin kadroya alımlar konusu gündemde.

Taşeron son dakika işçilerin sorunları ilk defa bir resmi kurum tarafından rapor haline getirildi. Kamu taşeron işçisi enflasyon farkı ödemelerini aldıktan sonra kit taşeron işçilerin kadroya geçişteki yasal hakları konusundaki araştırmaları devam ediyor.

 


Taşerondan Kadroya geçen işçiler için daha önce Bakanlıktada yapmış olduğumuz görüşmeler üzerine maalesef asgari ücret zammı yansımayacaktır. Fakat sosyal yardımlar hariç ve 2019 'daki yüzde 4 zam da maaşa yansıtıldıktan sonra maaşı asgari ücret altında kalan olursa o aradaki fark tamamlaması yapılacaktır.

Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuşan taşeron işçiler kavuştukları bu yeni statüde eski düzenden farklı olarak kazanımlar elde etmektedir. Bunlardan en önemlisi de maaşlarına yapılacak zamlardır. 2019 yılına girdiğimiz bugünlerde tüm çalışanlar yeni yılla birlikte maaşlarını zamlı aldı.

2018 yılı içerisinde Kamu Denetçiliği Kurumu'na en çok başvuru yapılan konuların başında taşeron düzenlemesi yer aldı. Taşeron işçilere kadro verilmesi oldukça önemli bir düzenleme olsa da birtakım eksikliklerin olduğu KDK tarafından raporlaştırıldı. %70, 4 Aralık tarihi ve şoför gibi kriterlere dayanarak pek çok taşeron kadroya alınmamıştı. İşte bu durumun yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalar başlatılması gerektiği ifade edildi.Sadece kadro alamayan taşeron işçiler değil kadro alan taşeronlarda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin görevde yükselmenin tam olarak düzenlenmemiş olması büyük bir sorun olarak görülmektedir. Bunun haricinde kadro alan işçilerin 2020 yılına kadar toplu sözleşme hakkının verilmemiş olması da sorun olarak görülmektedir. Bu sorunların ortadan kaldırılması için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor. Daha fazla mağduriyete mahal verilmemesi için bunun kısa bir süre içerisinde yapılması önemlidir.

KİT'LİLER NASIL KADROYA ALINACAK?
Kararda kadroya geçişle ilgili şöyle denildi: "KİT ve bağlı ortaklıklarında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılanlardan, 4 Aralık 2017 itibarıyla en az 2 yıl çalışmış ve halen çalışanlar, yapılacak sınavda başarı göstermeleri halinde, görev yaptıkları teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında işçi statüsünde istihdam edilebilir."