26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Konkordato nedir başvurusu nasıl yapılır?

Konkordato nedir? Konkordato başvurusu nasıl yapılır? Konkordato ilan eden firmalar neler?

19 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Konkordato nedir başvurusu nasıl yapılır?

Ünlü ayakkabı firması Hotiç'ten sonra şimdi de Yeşil Kundura konkordato ilan etti. 

Türkiye’nin en eski ayakkabı markalarından Yeşil Kundura, konkordato başvurusunda bulundu. Şirket hakkında dün karar veren mahkeme, Yeşil Kundura’yı hacizlere karşı korumaya aldı. Üç ay geçici mühlet verilen şirket faaliyetlerinin denetimi için de iki kişilik konkordato komiser heyeti atandı.

HACİZ YAPILAMAYACAK: 13 Eylül günü İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesine başvuran şirketin talebi dün karara bağlandı. Mahkeme, şirkete yönelik yeni haciz yapılmasını yasakladı. Şirkete üç ay geçici mühlet veren mahkeme, şirket faaliyetlerinin denetimi ve onayı için de iki kişilik konkordato komiseri atadı.

KONKARDATO NEDİR?

Konkordato, herhangi bir sebepten dolayı işleri bozulmuş olan, ödeme gücünü belli ölçüde kaybetmiş ve mali durumu bozulmuş olmakla birlikte, iyi niyetli ve dürüst borçluları korumak amacı ile düzenlenmiş olan bir iyileştirme kurumudur. Sermaye şirketleri ve kooperatifler konkordato talebinde bulunabilecekler. Borçlarının vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında olan borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya iflastan kurtulmak için bu yola başvurabilecektir. Konkordato, “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” olarak tanımlanıyor.

Hukuk teriminde konkordato; bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşmaya denir.

Konkordato müessesesi 2004 sayılı İ.İ.K.’nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir. Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.