Lideri geçen hafta yakalanıp tutuklanan şebekenin, önceki yıllarda ÖSYM’deki sınav sistemi değişmeden önce içerideki bağlantılarını kullanarak soruları sınavlardan önce ele geçirdikleri belirlendi. Şebekenin, sistem değişince jokerler aracılığıyla yaptığı sınav yolsuzluğuna, ilerleyen zamanlarda ÖSYM’deki bağlantısı sayesinde, bilgisayarlarda müdahale ile aday “sınava girmeden” sanki kazanmış gibi göstermeyi planladığı da polisin tespitleri arasında yer aldı.
İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu ekipleri, geçen Temmuz ayında, ÖSYM’nin düzenlediği LYS, UDS, KPDS ve özellikle de KPSS sınavlarında usulsüzlük yapıldığını tespit edince harekete geçmişti. KPSS’nin yapıldığı saatlerde, İzmir merkezli 8 ilde gerçekleştirilen operasyonun ilk ayağında, sınava giren jokerler ve yerine sınava girilenlerin aralarında bulunduğu 34 kişi yakalanırken 21’i çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında, “Joker' adı verilen şebeke elemanlarının, para karşılığında ve sahte belgelerle yerlerine sınava girdikleri terör örgütü PKK sempatizanlarının devletin bakanlıklar dahil önemli birimlerine girmelerini sağladıkları belirlenmişti. Operasyonun ardından kayıplara karışan şebekenin lideri M.K.Ö, geçen Cuma günü, İstanbul’da yakalanıp gözaltına alındı. Suçlamaları üzerine alarak jokerleri kendisinin bulduğunu ve sahte kimlikleri kendisinin düzenlediğini kabullenen M.K.Ö.'nün ifadesinde, “Kürt gençler daha çıkmasın diye bu işi yaptım” dediği iddia edildi. Örgüt lideri M.K.Ö.'nün üzerine 2’si mesken 38 tapu tespit edilirken 5 milyon TL’nin üzerinde olan mal varlığına tedbir konulduğu kaydedildi. Adliyeye sevkedilen M.K.Ö, tutuklandı.
Polis, şebeke liderinin yakalanmasının ardından, ÖSYM ile yapılan ortak çalışma ile tespit edilen sınavlara başkasının yerine giren jokerleri yakalamak için operasyonun ikinci dalgası için önceki Salı günü düğmeye bastı. İzmir, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Van ve Kütahya’da önceden belirlenen yerlere yapılan baskınlarda, 6’sı öğretmen, 3’ü araştırma görevlisi, 1’i ÖSYM görevlisi 19 kişi, gözaltına alındı. Yurtdışında bulundukları belirlenen iki şüpheli hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı. Sorguları tamamlanan 19 kişi dün sabah saatlerinde adliyeye sevkedildi.
GİZLİ TANIK VE BİR JOKERİN İFADELERİ OPERASYONU BAŞLATMIŞ
Operasyonun başlangıcında, polise başvurarak şebeke tarafından joker olmaya zorlandığını, reddedince de kaçırıldığını söyleyen bir kişinin ihbarının etkili olduğu öğrenildi. Öte yandan, bir gizli tanığın da bulunduğu, bu kişinin şebekenin işleyişiyle ilgili önemli tanıklıklarının olduğu kaydedildi.
GEÇTİĞİMİZ YILLARDA SORULARI ÖNCEDEN ELE GEÇİRMİŞLER
Polis, şebekeye yönelik sürdürdüğü teknik takip ve lider M.K.Ö’nün ifadelerinden de ilginç detaylara ulaştı. Şebekenin, birkaç yıl önce ÖSYM’deki sınav sistemi henüz değişmeden içerideki bağlantılarını kullanarak soruları sınavlardan önce ele geçirdikleri, bu sayede adayların istedikleri bölümlere girmelerinin sağlandığı belirlendi. Şebekenin, sistem değişince jokerler aracılığıyla yaptığı sınav yolsuzluğuna, ilerleyen zamanlarda ÖSYM’deki mühendis olduğu ileri sürülen bağlantısı sayesinde, bilgisayarlarda müdahale ile aday “sınava girmeden” sanki kazanmış gibi göstermeyi planladığı da polisin tespitleri arasında yer aldı. Mühendisin kimliğinin henüz belirlenemediği, ancak çalışmaların devam ettiği belirtildi. Örgütün gerçekleştirdiği eylem sayısının 200'e, örgüt yardımıyla devlet kadrolarına yerleşenlerin sayısının ise 40'a yaklaştığı bildirildi.
TERÖR ÖRGÜTÜ PKK SEMPATİZANLARI
Öte yandan gözaltına alınan bazı örgüt üyelerinin kendi aralarında yaptığı konuşmalarda şehit haberlerine sevindikleri de polisin takibine takıldı. Gözaltındaki bazı şüphelilerin evlerinde de Abdullah Öcalan'a ait kitaplar ve ölen örgüt militanlarının sözde PKK bayrağı altında çekilen fotoğrafların bulunduğu belirtildi. Gözaltına alınan Ege Üniversitesi öğrencisi iki jokerin ise Dağlıca’da terör örgütünün karakola baskın düzenleyip askerleri şehit etmesinin ardından yaptıkları telefon görüşmesinde, eyleme sevindiklerini birbirlerine söylemeleri, polisin teknik takibine takıldı. Birbirlerine, “Bizimkiler karakolu basmış” deyip sevindiklerini belirttikleri, daha sonra “Bunları telefonla konuşmayalım” demeleri polisin takibine yakalandı. Terör örgütü adı kullanılarak birkaç kez joker olarak sınava giren, ancak sonra pişman olarak vazgeçmek isteyenlerin tehdit edildiği de öğrenildi.
FOTOĞRAF KARŞILAŞTIRMASI İÇİN ÖZEL PROGRAM SATIN ALINDI
Emniyetin, geçmişe yönelik detaylı karşılaştırma için “Picasso” adlı bir fotoğraf karşılaştırma programı satın aldığı kaydedildi. Operasyonlarda binlerce belge ve fotoğraf ele geçiren polisin, tüm fotoğrafları ÖSYM veri bankasındaki fotoğraflarla karşılaştırdığı, fotoğraflardaki kişilerin gerçek kişiler olup olmadığının, kaç sınava girdiğinin bu yolla tespit edildiği belirtildi.