Kudüs’ün önemi nedir? Kudüs’ün tarihi ve dini açıdan önemi, son günlerde Kudüs etrafında dönen tartışmalar sonrası merak ediliyor. Kudüs nerede bulunuyor? Filistin Kudüs gelişmeleri dünyada büyük tepki çekti. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı alması Müslüman dünyasından büyük tepki çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da çok sert tepki gösterdiği kararın ardından İsrail büyükelçiliklerine yönelik protestolar arttı. Filistin Beytüllahim’de ise protestolar sürüyor. ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, Filistinlilerin 'Kudüs'ün Yahudileştirilmesi faaliyetlerine' ilişkin endişelerini artırıyor.
MÜSLÜMAN ALİMLERDEN BOYKOT ÇAĞRISI
Yurtdışındaki Filistinli Alimler Heyeti, Sünni Alimler Derneği, Suriye İslam Meclisi, Irak Fıkıh Akademisi, Irak Alimler Konseyi, Libya Alimler Heyeti, Türkiye Sünni Alimler Birliği ve Derneği, Avustralya Müslüman Alimler Birliği gibi çok sayıda kurumdan yüzlerce alim ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada alimler Müslümanları, ABD, İsrail ve söz konusu karara destek veren tüm ülkelere yönelik ekonomik boykot silahını etkin bir şekilde kullanmaya çağırdı. ABD bankalarında parası olan birey, kurum ve hükümetlerin bu paraları çekmesi gerektiğini vurgulayan alimler, bu türden tavır almanın ABD yönetiminin yeltendiği tehlikeli saldırıya karşı verilmesi gereken ameli tepkilerden olduğunu vurguladı.
AA muhabirine açıklamada bulunan Yurtdışındaki Filistinli Alimler Heyeti Genel Sekreteri Muhammed el-Hac, "Boykot, ABD'nin kibirliliği karşısında tekrar tekrar kullanılabilecek bir silah. Arap ve Müslüman halkların söz konusu karara karşı oynadığı rolü küçümseyen ABD yönetimini bekleyen büyük bir sürpriz var. ABD ekonomisinin gerilemesinin, ABD yönetimi üzerinde bir baskı unsuru oluşturacağı açık. Biz de bu amaçla halkı boykot konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz." dedi.
İslam aleminin ABD tarafından artan bir saldırıya maruz kaldığını ve bu saldırının sadece Kudüs'ü değil tüm Müslümanları hedef aldığını belirten Dünya Müslüman Alimler Birliği üyesi Muhammed Hayr Musa da İslam aleminin üzerine düşenin cihat olduğunu ifade etti.
ABD ürünlerini boykot etmenin İsrail ve Washington'a karşı kullanılabilecek en önemli silahlardan olduğunu aktaran Musa, Müslümanların ekonomik boykotun yapacağı etkiyi küçümsememesi gerektiğine işaret etti.
Dünya Müslüman Alimler Birliği üyesi Eşref Devabbe ise ABD ürünlerini boykot etme ve dolarla işlem yapmama çağrısında bulundu.
ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.
İSRAİL’İN SİNSİ KUDÜS PLANI
İsrail kurumlarının resmi verilerine göre, Filistinliler, Kudüs nüfusunun yüzde 37'sini oluşturuyor ve 324 bin Filistinlinin Kudüs'te oturma izni bulunuyor. Ancak, İsrail yönetiminin ABD'den aldığı son destekle bu sayıyı 100 binin altına düşürmeyi hedeflediği belirtiliyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Kudüslüler, oturum belgelerinin ellerinden alınması da dahil birçok ihlale maruz kalma endişesi taşıyor.
Kudüs Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi Müdürü Ziyad el-Hamuri, ABD Başkanı Donald Trump'ın kararının Kudüslülerin hayatını etkileyecek farklı boyutları bulunduğunu ancak bunun yanı sıra bazı siyasi dengeleri de değiştirebileceğini söyledi.
İsrail'in, 200 binden fazla Filistinliyi Kudüs'ten çıkarma ve en az 300 bin Yahudi yerleşimciyi şehre yerleştirme projesini uygulamaya koymak için ABD'nin kararını sabırsızlıkla beklediğini belirten Hamuri, bu projenin uygulamaya konulması durumunda Filistinlilerin Kudüs'teki nüfuslarının yüzde 37'den yüzde 6-7'lere düşeceğini ifade etti.
ABD'nin attığı bu adımın İsrail'i cesaretlendirdiğini, zorla göç ettirme politikası önünde caydırıcı hiçbir unsurun bulunmadığını kaydeden Hamuri, "Kudüs'te halihazırda sürekli oturum belgesine sahip 320 bin Filistinli var. İsrail bu rakamı 100 binin altına düşürmeye çalışıyor." dedi.
İsrail'in Kudüs'teki Filistinlilere vatandaşlık vermesini uzak bir ihtimal olarak değerlendiren Hamuri, ABD'nin, aldığı kararla uluslararası platformda yalnız kaldığı, bu durumun Filistin davası ve Kudüs meselesinde dengeleri değiştirebileceği değerlendirmesinde bulundu.
Kudüs'teki Esirler Cemiyeti Komitesi Başkanı Emced Ebu Asab, "Trump'ın kararı, İsrail'in Filistinlileri Kudüs'ten göç ettirme planı için açık bir hazırlıktır." ifadesini kullandı.
Ebu Asab, bu planın uygulanması ve Filistinlilere İsrail vatandaşlığı verilmesi durumunda Kudüs'teki tutuklu Filistinlilerin hükümlerinin katlanacağını, bu kez "hain" muamelesi göreceklerini belirtti.
ABD'nin kararının Kudüs'te eğitim, ekonomi ve sosyal durumu da olumsuz etkileyeceğini dile getiren Ebu Asab, kararın, İsrail'in uluslararası toplum önünde küstahlığını daha da artıracağını vurguladı.
Filistinli araştırmacı Tarık el-Bekri ise Kudüs sakinleri olarak sosyal ve ekonomik açıdan içine düşecekleri durumdan endişe duyduklarını dile getirdi.
"İsrail'in alınan karar nedeniyle Filistinlilere karşı atacağı her adımda artık bir gerekçesi olacak" diyen Bekri, İsrail'in Kudüs sakini Filistinlilerden oturum belgelerini almak başta olmak üzere birtakım uygulamalara başvuracağını kaydetti.
Birzeit Üniversitesi'nde hukuk dersleri veren Mahmud Ebu Savi de Trump'ın kararının hukuki değil siyasi yansımaları olacağını ifade etti.
İsrail'in Filistinlilere karşı ırkçı tutumunu ve işgal politikalarını artıracağına dikkati çeken Ebu Savi, "Kudüs'te yaşayan bir Filistinli olarak çocuklarımın geleceğinden endişe duyuyorum." diye konuştu.
KUDÜS NEREDE?
Kudüs konum itibariyle nerede? sorusunun yanıtı: Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.
KUDÜS’ÜN ÖNEMİ NEDİR?
Kudüs’ün tarihi, milattan önce 2000’lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V’in İslamiyet’in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs’ten Miraç’a yükseldiği ve Mescid-i Aksa’nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapı taşları burada bulunmaktadır. İsa’nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud’un ele geçirmesi ise Kudüs’ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.
İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor.
Filistinliler, Doğu Kudüs'ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti'nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs'ü başkenti olarak görüyor.
Hamas, İsrail'in Kudüs'ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.