25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kureyşi'den Afganistan açıklaması: Tek çözüm, müzakere edilen siyasi bir çözüm

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Afganistan barış sürecine ilişkin '(Afganistan'da) Tek çözüm, müzakere edilen siyasi bir çözüm.' dedi.

AA23 Nisan 2021 Cuma 16:55 - Güncelleme:
Kureyşi'den Afganistan açıklaması: Tek çözüm, müzakere edilen siyasi bir çözüm

Kureyşi, İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuştu.

Toplantının son derece kritik bir dönemde ve yol ayrımında gerçekleştirdiğini belirten Kureyşi, bu toplantıyı sadece dışişleri bakanları düzeyinde değil, devlet başkanları düzeyinde de gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Kureyşi, "Gerçekten bölgemiz açısından özellikle de Afganistan açısından çok kritik, önemli bir dönem. Sadece zor bir dönem değil aynı zamanda çok önemli bir imkan var. Afganların son derece açık görüşlü ve esneklik göstermesi gereken bir dönem." diye konuştu.

Bu imkan şimdi yakalanmazsa herkesin, özellikle de Afganistan'ın acı çekeceğini vurgulayan Kureyşi, "Zaten onlar şimdiye karar çok acı çekmiş durumda. Afganların birlikte konuşabilmek için ileriye dönük adımları belirlemeleri çok önemli çünkü geçtiğimiz seneler gösterdi. Askeri bir çözüm yok. (Afganistan'da) Tek çözüm, müzakere edilen siyasi bir çözüm." değerlendirmesini yaptı.

Kureyşi, bu siyasi çözümün, birlikte masaya oturularak istişare edilebileceğini belirterek "O yüzden biz Pakistan olarak, Taliban'a her zaman çağrıda bulunduk, çağrıda bulunmaya devam ediyoruz. 'Gelin toplantı masasına oturun, birlikte müzakere edelim' dedik. Ülkelerinin geleceğini belirlemek istiyorlarsa, bunu ancak müzakere masasında yapabilirler." ifadelerini kullandı.

Afganistan'ın acı çektiğinde kendilerinin de acı çektiğini belirten Kureyşi, "Özellikle Afganistan meselesinde en çok acı çeken ülke, Pakistan olmuştur. İnsani ve iktisadi olarak büyük kayıplar yaşadık. Afganistan barış sürecinin başarılı olması en çok Pakistan'ı sevindirecektir." ifadesini kullandı.

Kureyşi, Afganistan konferansının ertelenmesinin çok önemli ve İstanbul'da gerçekleşen üçlü zirvenin büyük faydaları olduğuna işaret ederek, görüşmelerde barış sürecini bütün yönleriyle masaya yatırma fırsatı bulduklarını, ekonomik iş birliği konularını da ele aldıklarını aktardı.

- "DÜZENSİZ GÖÇMENLER KONUSUNUN ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR"

Görüşmede, bölge ülkelerinin birbirlerine ulaşım imkanlarının geliştirilmesinin önemini teyit ettiklerini vurgulayan Kureyşi, şunları kaydetti:

"Üçlü toplantımızda düzensiz göçmenler ve sığınmacılar konusunu konuştuk. Düzensiz göçmenler konusu, bölgemiz için büyük bir sorun ve acilen çözülmesi gerekiyor. Bunu da sadece birlikte hareket edersek çözebiliriz. Çünkü hiçbir ülke bunu tek başına çözemez. Üç ülke, bu meseleyi çözme konusunda hemfikir olduk ve hazırlanan bildiriyle de birlikte ilerleme arzumuzu teyit etmiş olduk."