12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Kürt sorununu ‘Batılı bilgi’yi eleştirerek daha iyi çözeriz

PAMER Başkanı Merve Kavakçı, yakın tarihteki bir çok acı olayın postkolonyal çalışmalarla açıklanabileceğini söyledi. Kavakçı, bu merkezi kurarak ‘Batı’ kaynaklı bilgiye karşı demokratik eleştiriyi hedeflediklerini belirtti.

MUSTAFA MEYDAN25 Ocak 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kürt sorununu ‘Batılı bilgi’yi eleştirerek daha iyi çözeriz

Aralarında klasik uluslararası ilişkiler teorileri Oryantalizm, Feminizm, Marksizm ve Modernizasyon teorileri gibi farklı düşünce sistemlerinin bulunduğu kuramlar topluluğunu postkolonyal pencereden değerlendirmeyi amaçlayan Türkiye’nin ilk Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) kuruldu. Merkezin başkanlığını Merve Kavakçı İslam yürütecek.

‘Yeni Türkiye’ye katkı

Türkiye’nin demokratikleşme sürecine destek olmanın ve sürdürülebilir gelişmişlik alanındaki çalışmalara da katkı sağlanmasının hedeflendiği ve Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kurulan PAMER’in kuruluş amacıyla ilgili açıklama yapan Merve Kavakçı İslam şunları söyledi:

Bilginin merkezi Batı mı?

“Bu teori tıptan sosyolojiye, sanattan felsefeye, matematikten mühendisliğe kadar birçok alanda tek ve kabul edilebilir düzeyde batı çıkışlı bilgiyi görmeye demokratik şekilde eleştiri getiriyor. Oryantalist düşünceyle batı kaynaklı düşünceler normal, doğu kaynaklı düşünceler ise normalleştirilmeye muhtaç kabul ediliyor. Bu nedenle Fransa ve İngiltere Afrikalı ve doğulu ülkeleri “onların normalleştirilmesi gerekiyordu” mantığıyla işgal etti.”

Medine Vesikası ilk anayasadır

“Örneğin batı kaynaklı bilgilerde ilk anayasa olarak 11. yy’da yazılan Magna Carta gösterilir ve bu tek bilgi olarak sunulun. Oysa ilk anayasa 7. YY’da Medine’de yazılan Medine Vesikası’dır. Batı, dominant bilgi üretimini tek doğru olarak sunuyor. Kalkınma, zenginlik, başarı kriterleri batı kaynaklı belirleniyor. Yaptığımız batı karşıtlığı değil. Batıdan gelen bilginin tek doğru olduğuna eleştiri getirmek.”

İkna odaları da ‘batı’ zihniyeti

“Batı sadece Avrupa veya Amerika değil, doğunun içinde de Batı var. İstanbul Üniversitesi’nde kurulan ikna odalarıda bu zihniyetin uygulaması. Postkolonyal çalışmalarla İstiklal Mahkemelerini, Dersim’de neler olduğunu açıklayabiliriz. Kürt sorununu da açıklayabiliriz.”

Erdoğan’ın düşünce sitemi postkolonyal

Cumhurbaşkanımızda postkolonyal düşünce doğrultusunda konuşuyor. Amerika’nın Müslümanlar tarafından keşfedildiği açıklaması, BM’nin yapısıyla ilgili “Dünya 5’ten büyük” açıklaması bunu gösteriyor.

Postkolonyalizm, Türkiyeyi, içine girdiği yeni dönemi, Yeni Türkiye kavramını çok yakından ilgilendiriyor. Konu, ülkemizin bulunduğu bölgeyi, Doğu Batı ilişkilerini, geçmişi, bugünü ve geleceği ilgilendiriyor. Konu, insanlık tarihini, bu tarihin nasıl yazıldığını, tarihi yazanların hangi perspektiften ve ne amaçla bu bilgiyi ürettiklerini ilgilendiriyor. Konu, Kuzey ve Güney ilişkilerini, marksizmi, komünizmi, kapitalizmi ve küreselleşmeyi, dünya siyasi ve ekonomik sistemini yakından ilgilendiriyor.’

‘Bizimkiler deli’ ‘sizinkiler terörist’

“Paris’teki olayla ilgili elbetteki sivil insanların öldürülmesi, dinimize hakarette etmiş olsalar doğru değil. Bu olayla birlikte İslamafobide artış oldu. Avrupalıların, Müslüman Avrupalılarla ilgili düşüncelerini görünce bunun çifte standarttan kaynaklandığını gördük. Postkolonyal düşünceyle bakınca, batının “Bizim delimiz, sizin teröristiniz” düşüncesinde olduğunu görürsünüz. İslam düşmanlığıyla bilinen Norveçli Breivik planlayarak 77 sivili yakın mesafeden katlettiğinde bilgi üreticileri bunu terörist eylem olarak görmedi. Akıl sağlığı bozuk denildi. Yani “bizim delimiz, sizin teröristiniz” oldu. Bu çifte standardı dünya görüyor.”

İlk sempozyum 19 Şubat’ta

Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER), ilk sempozyumunu 19 Şubat’ta tüm dünyadan katılan akademisyenlerle gerçekleştirecek. Oryantalist Kodlarla Yüzleşme: Postkolonyal Yaklaşım adındaki ilk sempozyumun ardından Mayıs ayında da 3 günlük bir sempozyum düzenlecek.