18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

Libya tezkeresi kaç oyla kabul edildi? Libya tezkeresi nedir? Libya tezkeresi son dakika gelişmesi

Libya tezkeresi nedir? Libya tezkeresi kaç oyla kabul edildi? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Genel Kurulun tek gündem maddesi oldu.Tezkere metninin okunmasıyla başlayan görüşmelerde siyasi parti grupları 20'şer dakika söz aldı. Görüşmelerin ardından tezkerenin oylaması yapıldı. Libya tezkeresine dair merak edilenlerin tümünü sizler için derledik.

3 Ocak 2020 Cuma 09:01 - Güncelleme:
TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Toplantının başlamasının hemen ardından Libya tezkeresi nedir? Libya tezkeresi kaç oyla kabul edildi? gibi soruların yanıtları tüm herkes tarafından araştırılmaya başlandı. Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Genel Kurulun tek gündem maddesi odu. Tezkere metninin okunmasıyla başlayan görüşmelerde siyasi parti grupları 20'şer dakika söz aldı. Görüşmelerin ardından tezkerenin oylaması yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Libya Tezkeresi Meclis'te 325 oyla kabul edildi. 
LİBYA TEZKERESİ KAÇ OYLA KABUL EDİLDİ?

TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.


Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Genel Kurulun tek gündem maddesi oldu.


Tezkere metninin okunmasıyla başlayan görüşmelerde siyasi parti grupları 20'şer dakika söz aldı. Görüşmelerin ardından tezkerenin oylaması yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Libya Tezkeresi Meclis'te 325 oyla kabul edildi. 
LİBYA TEZKERESİ NEDİR?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Star TV’ye yaptığı açıklamada “Libya’da Türk askeri hangi görevde yer alacak?” sorusuna şu yanıtı vermişti:


“Libya’da verilen insani ve işbirliği yardım faaliyetleri ve eğitimi, tezkere ile yeni bir evreye geçecek. Bunun çalışmalarını ilgililerle yapacağız. Libya’daki harekât alanının ihtiyaçlarını bir bütün olarak düşünmek durumundayız. Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerimizle birlikte yapılması gereken ne varsa, malzeme ihtiyacı, diğer teçhizat ihtiyacı bunların hepsi masada olan şeyler. Dolayısıyla Libyalı muhataplarımızla görüşmek, konuşmak suretiyle bu tezkereden sonra ilaveten alınması gereken tedbirlerin ne olduğu çok daha açık, berrak bir şekilde ortaya çıkacak.”


YASAL DAYANAĞI NEDİR?
Tezkere yasal olarak geçen 27 Kasım’da imzalanan ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’na dayanıyor. Bu muhtıra, TSK’ya UMH’ye askeri eğitim ve danışmanlık verilmesi, Ani Müdahale Kuvveti kurulumu, istihbarat alanında tecrübe aktarımı, Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, Libya’da kara, deniz ve hava güçleri için eğitim üsleri tahsisi gibi kritik alanları kapsıyor.