15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Lise öğrencileri Silikon Vadisi’ne sesini duyurdu

Türk öğrencilerin geliştirdiği işitme cihazı Silikon Vadisi’nden tam not aldı. Sesi ultrasonik dalgalarla duyma merkezine ulaştıran gençlere teknoloji üssünün kapıları açıldı.

ÖZLEM YURTÇU / İSTANBUL1 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Lise öğrencileri Silikon Vadisi’ne sesini duyurdu

Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi’nde (FENTEK) tamamı burslu okuyan başarılı öğrencilerden dördü, piyasadaki biyonik işitme cihazlarına alternatif bir cihaz geliştirdi. Geçen yıl TÜBİTAK yarışmasında birinci olan “Ultrasonik İşitme Cihazı” projesiyle ABD’ye giden öğrenciler, aralarında  California Berkeley Üniversitesi’nden üç profesörün de bulunduğu biyotek akademisyenleri ve yatırımcılardan tam not aldı. İlk sunumlarını Bahçeşehir Üniversitesi San Fransisco Kampüsü’nde CEO ve şirket sahiplerine yaptılar. Ardından California Berkeley Üniversitesi’nin girişimcilik üssü Skydeck Accelerator’da ürünün nasıl geliştirilebileceği üzerine fikir alışverişinde bulundular. Projeleri o kadar beğenildi ki Silikon Vadisi’ndeki firmalardan birinin CEO’su, “Okulu bırakın Amerika’ya gelin, bu cihazı geliştirelim” teklifi yaptı. 4 öğrencinin geliştirdiği işitme cihazı, sesi ultrasonik dalgalarla kafatası anatomisini kullanarak direkt beynin duyma merkezine gönderiyor. Cihaz, kişinin kulakla beyin arasındaki işitme yollarında hasar olsa bile sesi direkt duyma merkezine gönderdiği için, biyonik kulaklardan daha iyi sonuç veriyor. Ancak cihazın üretilmesi için pek çok test gerekiyor.

Korna sesi bile yeterliydi

Yaşları 15 ila 18 arasında değişen Burak Ceyhun Karaca, Yerdan Bostan ile Şakir Oktay Gür ve  Naz Geyikçi,işitme engellilerin sıkıntılarını gördükten sonra bu proje için çalıştıklarını söylüyor. Burak Ceyhun Karaca projeyi şöyle anlatıyor: “Deneylerde kişi korna sesi duysa yeter diyorduk ama konuşmaları duyanlar oldu. 200’ün üzerinde kişide deneme yaptık. Yüzde 75 başarı sağlandı.”

‘Profesyonel değiliz’ diye ciddiye almadılar

“Lise öğrencisiyiz, işitme engelliler için cihaz yapıyoruz dediğimizde başta bizi kimse ciddiye almadı. Ultrasonik dalgalar zarar verir mi diye kaygılandılar vs. oysa röntgende bile daha fazla zarara maruz kalıyorsunuz” diyen Yerdan Bostan, TÜBİTAK’ın yarışması için Ankara’ya gittiklerinde tesadüfen işitme engelli öğrencilerden bir grubun geldiğini ve cihazı denediklerini söylüyor. Bostan “O çocukların yüzündeki mutluluğu gördüklerinde doğru yolda olduğumuzu anladık” diyor. Piyasada bulunan koklear implantların binlerce dolara mal olduğuna işaret eden Şakir Oktay Gür ise, “Projeye geçen yıl Ekim ayında başladık. Hala geliştirilmesi gerekiyor. Patentini aldık ama üretim aşamasına gelmek için pekçok aşamadan geçmesi gerekiyor” diye konuşuyor.

Genç girişimciler dünyanın teknoloji üssünde

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında 100 bin lira hibe desteği alarak, Silikon Vadisi’nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılma fırsatı yakalayacak 10 tekno girişimci genç belirlendi. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından ‘’Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı’’ adıyla yeni bir program başlatıldı. Bu yıl ilk kez uygulanan programa 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Enformasyon ve Elektromekanik / Elektrik alanlarında 42 kişi başvurdu. Silikon Vadisi’nde 24 Kasım-23 Aralık tarihleri arasında bir aylık eğitime katılacak olan girişimciler, kendi alanlarıyla ilgili Silikon Vadisi’ndeki şirketlerle görüşme imkanı bulacaklar. Ayrıca diğer ülkelerden gelen girişimcilerle bir araya gelecekler. Fikir ve projelerini de Silikon Vadisi’ndeki uluslararası şirketlere pazarlama fırsatı elde edecekler. Şirketlerini ileriye götürmek için danışmanlık hizmeti alabilecekler.

TÜBİTAK, Silikon Vadisi’ne göndereceği girişimcilere eğitim, yol ve konaklama gibi tüm masrafları için 21 bin dolarlık destek verecek. Eğitim için firmalara kişi başına 11 bin dolar ödenecek. Ayrıca ulaşım, konaklama ve yaşam giderleri için de 10 bin dolarlık destek sağlanacak. Girişimciler, ABD’ye gitmeden önce TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde Plug and Play firmasından gelecek bir yetkili tarafından verilecek 2 günlük eğitime katılacak.