18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Tarihi zirve sona erdi! Liderlerden ortak açıklama

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Dörtlü Zirve'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi. Zirve yaklaşık 1 saat sürdü. Zirveyle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Zirve gayet iyi geçti' dedi.

AA3 Aralık 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Tarihi zirve sona erdi! Liderlerden ortak açıklama

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Dörtlü Zirve'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarına başladı.

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johnson ile katılacağı Suriye konulu Dörtlü Zirve için Başbakanlık Ofisi'ne gelişinde gazetecileri selamladı.

Başkan Erdoğan, Macron, Merkel ve Johnson'ın katılımıyla Suriye konulu Dörtlü Zirve başladı.

Başkan Erdoğan, Macron, Merkel ve Johnson'ın katılımıyla Suriye konulu Dörtlü Zirve yaklaşık 1 saat sürdü.

BAŞKAN ERDOĞAN BUCKİNGHAM SARAYI'NDA

Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in Buckingham Sarayı’nda düzenlediği resepsiyona katıldı. 
 
Başkan Erdoğan, Buckingham Sarayı'ndaki resepsiyona, eşi Emine Erdoğan ile geldi.
 
Resepsiyon, basına kapalı gerçekleşti.

ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI 

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. 

Zirve sonrası ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, “İdlib dahil Suriye’nin tamamında, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması konusunda mutabık kalındı.” ifadesi kullanıldı.

KRİTİK ZİRVE SONRASI MERKEL'DEN İLK AÇIKLAMA: FİKİR BİRLİĞİNE VARDIK

Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Londra'da yaptığı Suriye konulu Dörtlü Zirve'nin ardından basına açıklamalarda bulundu.
 
Zirvede ana gündem maddesi olarak Suriye'deki durumun ele alındığını kaydeden Merkel, "Burada DEAŞ'a karşı mücadelenin sürdürülmesi ve tamamlanması konusunda fikir birliğine vardık. Bunun tam olarak nasıl olacağı konusunda temasta kalmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.
 
Merkel, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in siyasi süreç için yaptığı çabaları aktif şekilde desteklemek istediklerini kaydetti. 
 
Suriyeli sığınmacıların, Türkiye'nin Rusya ile güvenliği garanti altına aldığı bölgeye gönüllü geri dönüşlerinin sadece BM katılımıyla olabileceğini belirten Merkel, bu konuda görüşmelerin süreceğini kaydetti.
 
Zirvede Libya konusunun da el alındığını dile getiren Merkel, "Bu konuda Berlin süreci takdir edildi. Bu formatta çalışmaya devam edilmesi lazım ve Libya'da hızlı şekilde ateşkese ihtiyacımız var. Şimdi teknik düzeyde, daha sonra gelecek yılın şubat ayında bu formatta birlikte çalışmak için tekrar buluşmak istiyoruz." ifadesini kullandı. 
 
Merkel, zirve hakkında da "İyi ve yararlı görüşme yaptık. Bu görüşme uzun bir istişare sürecinin başlangıcı olabilir. Bunun için bugün zaman çok kısaydı." değerlendirmesinde bulundu. 
 
Almanya Başbakanı Merkel, yarın yapılacak NATO Zirvesi'nden de tüm görüş ayrılıklarına rağmen umutlu olduğunu sözlerine ekledi.
 
FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON: "NATO, TÜRK TOPRAKLARININ GÜVENLİĞİNİ ÖNEMSEMELİ
 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye konulu Dörtlü Zirve'nin hemen ardından yaptığı açıklamada, "Avrupa ve Türkiye arasında özellikle Suriye konusunda verimli bir koordinasyon toplantısı yaptık. Türk devletinin topraklarının korunması NATO olarak önemsenmelidir" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen Suriye konulu Dörtlü Zirve'nin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız basınına açıklamalarda bulundu. Macron, Suriye'de önceliğin DEAŞ ile mücadele olduğu konusunda tarafların anlaşma sağladığını belirterek, zirvede ele alınan diğer bir konunun da sığınmacılarla ilgili gelişmelerin ortak bir şekilde yönetilmesi olduğunu ifade etti. Suriye krizinden çıkmak için politik çözüm yoluna yoğunluk verilmesi konusunda mutabık kalındığını söyleyen Macron, "Avrupa ve Türkiye arasında özellikle Suriye konusunda verimli bir koordinasyon toplantısı yaptık" ifadelerini kullandı.

Dörtlü Zirve'de Genevre, Astana ve İstanbul görüşmelerine değer verilmesi gerektiğinin üzerinde durulduğunu belirten Macron, zirvede Libya'nın da ele alındığını, bölgedeki durumun düzelmesi için ortak çaba gösterilmesi, komşu ülkelerin sınırlarına ve güvenliklerine saygı gösterilmesi noktasında ülkelerin hemfikir olduklarını söyledi.

"TÜRKİYE BÜYÜK BİR ÜLKE"

Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile nasıl bir diyalog kurduğunu sorması üzerine Macron, "Gayet iyi geçti, benim kimseyle bir sorunum yok. Türkiye büyük bir ülkedir, halkına ve kültürel geçmişine büyük bir saygı besliyorum. Türkiye ile yaptığımız anlaşmalar var, en doğru şekilde iş birliğini amaçlıyorum" diye konuştu. Gazetecilerin sorusu üzerine dörtlü zirvede terör örgütü YPG'nin de masaya yatırıldığını belirten Macron, "PKK konusunda hiçbir fikir ayrılığımız yok. Fransa PKK'yı terör örgütü olarak görmektedir. Ancak bölgedeki bazı siyasi gruplar hakkında bazı görüş ayrılıklarımız var ve bu yeni bir durum değil. Türk devletinin topraklarının korunması NATO olarak önemsenmelidir" açıklamalarında bulundu.