20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mahkeme başkanının 'Başkomutan' sorusuna FETÖ'cü SAT'çı cevap veremedi

FETÖ'nün SAT Komutanlığında görevli 38 asker ve personelden sorumlu yöneticisi sanık Yalçın Erdoğan savunmasında, eğitim ve iş hayatında FETÖ’den herhangi bir destek almadığını iddia ederek 'Kendi refleksiyle darbe girişimine karşı çıkan bir tane asker yoktur' dedi. Mahkeme Başkanı Öztürk'ün 'Cumhurbaşkanı Başkomutan değil mi? O bir emir verdi. Başkomutan emir veriyor daha üstü var mı?' sorusuna sanık cevap vermedi.

AA9 Şubat 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Mahkeme başkanının 'Başkomutan' sorusuna FETÖ'cü SAT'çı cevap veremedi

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yer alan binada yapılan duruşmada, olay tarihinde Deniz Yüzbaşı rütbesiyle Sualtı Eğitim Merkez Komutanlığı'nda görev yapan tutuklu sanık Yalçın Erdoğan savunmasında, eğitim ve iş hayatında FETÖ’den herhangi bir destek almadığını iddia etti.

Meslek hayatında hiç kayırılmadığını ve terörle mücadele ettiğini savunan Erdoğan, "Olay günü akşamüstü özel numaradan arandım. Bir görev için SAT Komutanlığı'na gelmem istendi. Görevin ne olduğunu orada öğreneceğim söylendi. Bunun üzerine SAT Komutanlığı'na gittim. Komutanlıktaki subay salonuna gittim. Binbaşı Hakan Egemen her operasyon öncesi yaptığı gibi personeli motive edici bir konuşma yapıyordu ancak görevin ne olduğunu söylemiyordu. Bu işte bir gariplik olduğunu fark edip komutanlığı terk ederek evime gittim. Tüm sanıklar arasında görev yerine ulaşan tek kişi benim. Darbede hiçbir ilgim ve alakam yoktur." diye konuştu.

- "Başkandan, sanığa 'Başkomutan emir veriyor daha üstü var mı?' sorusu"

Mahkeme Başkanı Ali Öztürk'ün "Madem terör konusunda o kadar hassassın, darbeyi önlemek için neden bir adım atmadın?" sorusuna sanık Erdoğan, "Kendi refleksiyle darbe girişimine karşı çıkan bir tane asker yoktur." dedi.

Başkan Öztürk'ün "Cumhurbaşkanı Başkomutan değil mi? O bir emir verdi. Başkomutan emir veriyor daha üstü var mı?" sorusuna sanık cevap vermedi.

Cumhuriyet Savcısı'nın, "SAS'ın terör olaylarına müdahalesi doğal bir hadise mi?" şeklindeki sorusuna sanık gülümseyerek "Bunlar çok doğal bizim için." diye yanıt verince Başkan Öztürk de "Sen nerede olduğunun farkında değilsin. Burası sırıtılacak bir yer değil. Bir daha sırıtırsan gereğini yaparım." dedi. Bunun üzerine sanık Erdoğan da özür diledi.

Erdoğan'ın çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, cevabı gelmeyen müzekkerelerin cevabının beklenmesine ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Taleplerle ilgili söz verilen tutuklu sanıklar, tahliyelerini isterken, tutuklu sanık Hakan Egemen ise "Savunmamı yapana kadar tutukluluk halimin devamını istiyorum." dedi.

Mahkeme, ara kararını açıklamak için ara verdi.