8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Mardin'de 191 kilogram patlayıcı ele geçirildi

Mardin'in sınıra yakın Şenyurt Mahallesinde metropol illerde terör saldırılarında kullanılmak üzere hazırlanan 191 kilogram patlayıcı ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.

Muammer Başkan- TürkMedya Ege Temsilcisi7 Ocak 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Mardin'de 191 kilogram patlayıcı ele geçirildi
Mardin'de polis ve jandarmanın ortak operasyonu sonucu, tarlaya gömülü arazide 191 kilo PETN patlayıcı madde ve çok sayıda bomba yapımında kullanılan malzeme ele geçirilirken olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Ele geçirilen patlayıcı madde ve bomba düzeneklerinin, 29 ayrı yerde eylem yapmaya müsait olacak şekilde 29 bomba yapmaya elverişli olduğu tespit edildi. Metropol illere eylem yapmak amaçlı olarak, Suriye'den Türkiye'ye getirildiği değerlendirildiği öğrenildi.
 
PKK/KCK-PYD/YPG Silahlı Terör Örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik Mardin Valiliği Koordinasyonunda, Mardin İl Emniyet Müdürü Hasan Onar ve ekibi, Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nca yürütülen çalışmalar kapsamında; Kızıltepe ilçesi Şenyurt Mahallesi Salkım Mahallesi civarında bulunan tarla içerisinde, PKK/KCK terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten örgüt mensupları veya milis/işbirlikçileri tarafından patlayıcı madde/silah/mühimmat bırakılmış olabileceği yönünde bildi edinildi. Belirtilen tarlada, Mardin İl Emniyet Müdürlüğü ve Mardin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince geçtiğimiz Cuma günü, arama/tarama faaliyetinin gerçekleştirildi. Arama sonucunda toprağa gömülü vaziyette 1 adet mavi renkli Jelikan bidon, bu bidon içerisinde jelatin ve bantlarla sarılı vaziyette çok sayıda patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler olduğu görüldü. Bomba İmha Uzmanlarınca yapılan ilk incelemede bidon içerisnde; 103 klio PETN patlayıcı madde, 50 metre uzunluğunda infilaklı fitil, 23 adet pil, 3 adet zaman ayarlı elektronik devre,  3 adet ikili toll serisi alıcı verici devre, 12 adet yeşil renkli elektrikli kapsül,  5 adet kullanma kılavuzu, dış kısımları bantlı 6 adet pil kutusu olduğu tespit edildi.
 
Bir kişi gözaltına alındı
 
Aynı gün, bahse konu olay ile bağlantılı olduğu tespit edilen 1 şahsın yakalanarak gözaltına alınırken  şahsın ikametinde yapılan aramada ise; 2 adet yivsiz av tüfeği ve 4 adet şarjör, 1 adet Smith Wesson marka silah ve bu silaha ait 4 adet şarjör, 1 adet Browning marka silah ve bu silaha ait 2 adet şarjör, 875 adet 9 mm çapında fişek, 53 adet 420 kalibre kartuş fişek, 25 adet 12 kalibre kartuş fişek, 1 adet örgütsel içerikli kitap, 1 adet drone, 5 adet mont ve pantolonlardan oluşan askeri kamuflaj, 1 adet askeri şapka, 3 adet cep telefonu ve dijital materyal ele geçirildi.
Aynı bölgede yine bomba malzemeleri ele geçirildi 
 
Öte tandan polis ve jandarmanın devam eden çalışmalarında, aynı bölgede bomba imha ve olay yeri inceleme ekiplerince bir gün sonra yapılan arama/tarama faaliyetlerinde, 5 adet sırt çantası içerisinde; 88,2 kilo PETN patlayıcı madde, 100 metre uzunluğunda infilaklı fitil, 67 adet elektrikli kapsül, 11 adet zaman ayarlı anahtar sistemi, 12 adet uzaktan komuta anahtarı,  1 adet uzak mesafeli telsiz rölesi, 71 adet pil, 1 adet Avometre,  1 adet adaptörlü kapı açma kapama anahtarı ele geçirildi.
 
29 ayrı yerde eylem yapmaya müsait mühimmat var
 
Aynı bölgede ele geçirilen patlayıcı madde ve bomba düzeneklerinin, 29 ayrı yerde eylem yapmaya müsait olacak şekilde 29 bomba yapmaya elverişli olduğu tespit edildi. Metropol illere eylem yapmak amaçlı olarak, Suriye'den Türkiye'ye getirildiği değerlendirildiği öğrenildi. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen tahkikat devam ettiği bildirildi.