29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Miraç Kandili’nde namaz kılınır mı? Miraç Kandili’de neler yapılmalı?

Hz. Muhammedi’in Allah huzuruna yükseldiği gece olarak bilinen Miraç Kandili bugün. Heyecan dolu Müslümanlar artık, “Miraç Kandili ne zaman?” sorusuna cevap aramak yerine, Miraç Kandili’inde neler yapılmalı? Miraç Kandili’nde hangi dualar okunur? Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Sorularına yanıt arıyor. Miraç Kandili gecesinden dolu dolu faydalanmak, hem dünyaya hem de ahirete yatırım yapmak isteyen Müslümanlar için çok önemlidir. Bu nedenler sevapların iki kat yazıldığı bu kutsal gecenin gündüzünde oruç tutmak, kaza namazı ve nafile namazı kılmak, sadaka vermek gibi yapılması gereken çok sayıda şey var. İşte bu kutsal gecele ilgili tüm ayrıntılar haberimizde yer almaktadır…

2 Nisan 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Miraç Kandili’nde namaz kılınır mı? Miraç Kandili’de neler yapılmalı?

Müslüman alemi için önemi çok büyük olan Miraç Kandili 2019 bu gece idrak edilecek. Müslüman vatandaşlar bu gece neler yapacaklarını araştırıyor. Sevapların iki kat yazılacağı Hz. Muhammed’in Allah huzuruna çıktığı bu kutsal gün Hicri takvimde akşam ezanından sonra yeni gün başlar. Yani Recebin 26. gününün akşam ezanından itibaren 27. gün girmiş oluyor. Miraç Kandili’inde neler yapılmalı? Miraç Kandili’nde hangi dualar okunur? Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Sorularına yanıt arıyor. Miraç Kandili gecesinden dolu dolu faydalanmak, hem dünyaya hem de ahirete yatırım yapmak isteyen Müslümanlar için çok önemlidir.  Bu nedenler sevapların iki kat yazıldığı bu kutsal gecenin gündüzünde oruç tutmak, kaza namazı ve nafile namazı kılmak, sadaka vermek gibi yapılması gereken çok sayıda şey var. İşte bu kutsal gecele ilgili tüm ayrıntılar haberimizde yer almaktadır…

MİRAÇ KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?
 
* Gündüzünde oruç tutmak
 
* Kaza namazı ve nafile namazı kılmak
 
* Miraç gecesi namaz kılmak
 
* Kur'an-ı Kerim okumak
 
* Tevbe istiğfar etmek
 
* Dua etmek
 
* Salavat getirmek
 
* Sadaka vermek
 
 
 

MİRAÇ KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?
 
Miraç Kandili’nde oruç tutulup tutulmayacağına dair dini kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Diğer taraftan Miraç Kandili gecesinin ihyasına ilişkin özel ibadet de yer almamaktadır.
 
İslam peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V) bu günün gündüzünde oruç tutmuş, gecesinde ise namaz kılmıştır. Yani miladi takvim ile kıyaslarsak 24 Nisan'ın gündüzü oruç tutmuş, gecesinde ise namaz kılmıştır. Bu konuyla ilgili hadis-i şeriflerde ise 27.gününde tutulmasını destekleyici bilgiler yer almaktadır.
 
Ancak şöyle bir detay vardır ki; Miraç Kandili gecesinden dolu dolu faydalanmak, hem dünyaya hem de ahirete yatırım yapmak isteyen Müslümanların oruç tutması, kuran okuması, dua etmesi, tesbih çekmesi yahut namaz kılması son derece faziletlidir ve sevabı-feyzi yüksektir. Aynı zamanda çeşitli İslam alimleri tarafından da bu değerli gecenin gündüzünde oruçlu olmanın, Cenab-ı Hakk’ın katında oldukça kıymetli olduğunun özellikle altı çizilmektedir.
 
.

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN FAZİLETLERİ NELER
 
Hicri takvimde akşam ezanından sonra yeni gün başlar. Yani Recebin 26. gününün akşam ezanından itibaren 27. gün girmiş oluyor. 
 
MİRAÇ KANDİLİ DUASI NİHAT HATİPOĞLU
 
Miraç Kandili ikinci bir kadir Gecesi hükmünde olduğu için bu gecede edilen dualar geri çevrilmez. Miraç Kandili gecesinde Kur'an okuyup namaz kılmak ve bolca dua etmek gerekir. Nihat Hatipoğlu'nun Miraç duasını Türkçe olarak sizin için hazırladık.
 
 
MİRAÇ KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR
 
Recep ayı içerisinde yer alan Miraç Kandili en önemli gecelerden biridir. Miraç Kandili gecesi Hazreti Muhammed'in göğe yükseldiği gece olması sebebiyle önemlidir.
 
İki aşamalı bu gökler ötesi yolculuk, peygamberliğin 12. yılında, hicretten on sekiz ay önce, mübarek üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşmiştir. Kadir gecesinin de Ramazan’ın 27. gecesi olması ile aralarında çok gizemli bir tevafuk vardır.
 
Bediüzzaman Hazretleri: “Mi’rac gecesi ikinci bir Kadir gecesi hükmündedir.” sözleriyle, bu gecenin Kadir gecesinden sonra en kutsal gece olduğunu belirtmişlerdir.
 

MİRAÇ KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER
 
Kur'ân–ı Kerim’de İsrâ suresi bu İsrâ olayını anlatır. Necm suresi de İsrâ’nın devamı olan Miraç Kandilini anlatır. Âyetlerde biraz da kapalı olarak anlatılan bu esrarengiz Miraç yolculuğu, Hazreti Muhammed'in bir çok hadîslerinde detaylarıyla aktarılmıştır.