3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme

2019 MTV GİB ödeme, 2019 MTV zammı oranları belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararnameye göre Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin artış oranı 2019 yılı için yüzde 15,9 olarak belirlendi.

8 Ocak 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme

2019 MTV GİB ödeme, 2019 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlendi ve bugün resmi gazetede yayınlandı. Yeni yılda araç vergileri yüzde 23.73 oranında zamlandı. 2019 yılında 1-3 yaş arası 0-1300 cc'lik bir otomobilin vergisi 743 TL'den 919 TL'ye çıktı. Pasaport ve ehliyet harçları ile trafik cezalarına da yüzde 23.73 oranında zam geldi. İşte bugün duyurulan MTV zammı sonrasında 2019 yılında ödeyeceğiniz otomobil vergileri: MTV'nin ilk taksiti ocak ayında, ikinci taksiti ise temmuz ayında ödenir. İlk altı ay içinde kaydı silinenler, ikinci 6 ayın vergisini, ikinci ayda kaydı silinen araçlar ise bir sonraki yıldan itibaren bu vergiyi ödemezler.

 
MTV BORÇ SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
 
1- MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu veya MTV’yi tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurarak vergi ödenebilir.
 
2- Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.
 
3- gib.gov.tr'de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne 02:00 - 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor.
 
4- GİB Mobil uygulamasını (IOS ve Android) kullanarak da ödeme mümkün.
 
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV); Karayolları Trafik Kanunu’na istinaden trafik şubelerine kayıtlı bulunan motorlu taşıtlar için, her yıl iki kez olmak üzere ödenen vergidir. Kara taşıtlarının dışında uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtları da bu vergiye tabidir. Motorlu araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra ödenmeye başlanan bu vergi, bu sicil kaydı silinene kadar ödenmeye devam eder.



MTV'nin ilk taksiti ocak ayında, ikinci taksiti ise temmuz ayında ödenir. İlk altı ay içinde kaydı silinenler, ikinci 6 ayın vergisini, ikinci ayda kaydı silinen araçlar ise bir sonraki yıldan itibaren bu vergiyi ödemezler. Bu belirleme ölçütleri arasında vergiye en fazla etkisi olan emisyon oranıdır. Emisyon oranı ise motorun silindir hacmi (motor gücü) ile doğru orantılı olarak azalıp, artar. Bu sebeple motor gücü düşük olan araçlar daha az vergi öder

Sağlık ve Mutluluk Getirmesini herkes için diliyorum. Yeni yılın gelişi ile birlikte araç sahiplerinin ne kadar motorlu taşıtlar vergisi ödeyeceği de belli oldu. Zamlı rakamlara enfilasyon oranına göre ciddi düzenlemeler yapıldı.

 Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren motorlu taşıtlar vergisi, 2019 yılı için netleşti. Buna göre Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin artış oranı 2019 yılı için yüzde 15,9 olarak belirlendi.

Motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) 2019 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 15,9 olarak yeniden belirlendi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 30 Kasım 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan; 503 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ilan edilen yeniden değerleme oranı; 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanılarak 2019'da MTV tutarlarına uygulanmak üzere yüzde 15,9 olarak yeniden belirlendi.

Böylece MTV artış oranı, daha önce yüzde 23,73 olarak açıklanan yeniden değerleme oranının altında tutuldu.

Karar, 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girdi.