23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Müezzinoğlu: Atina artık bu endişe ve korkuyu yenmeli

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, minaresiyle kiliseye dönüştürülen Medrese Camii’ne girince içinin sızladığını belirterek “Keşke şurada iki rekat namaz kılabilseydik. Atina endişelerini bir atabilse sağlıklı işbirlikler mümkün olur” dedi.

Nuh Albayrak/Selanik29 Temmuz 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Müezzinoğlu: Atina artık bu endişe ve korkuyu yenmeli

BİNLERCE MÜSLÜMANIN BAYRAM NAMAZI KILACAĞI CAMİ YOK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Yunanistan’daki Müslüman Türk toplumunun inanç ve geleneklerini arzu ettiği gibi yaşamaktan hâlâ mahrum olmasının kabul edilemeyeceğini, bu ülkenin artık bu korkularını yenmesi gerektiğini söyledi.

THY’nin düzenlediği iftara katılmak için Selanik’e gelen Sağlık Bakanı, bu bölgede  ayakta kalan Osmanlı eserlerinde incelemede bulundu. Müezzinoğlu özellikle Selanik’e 55 km. mesafedeki Keraferye’de bulunan Eminzâde Hacı Ahmet Ağa (Medrese) Camii ve yanı başındaki Musalla Namazgahı’nı ziyaret ederken içinin sızladığını ifade ederek, “Keşke burada iki rekat namaz kılabilseydik” dedi.

Aslını unutturma çabası

Zira, Baruthane Nazırı Eminzade Hacı Ahmet Ağa tarafından 1716’da yaptırılan ve günümüze kadar sağlam olarak kalmayı başarabilen nadide Osmanlı yadigarlarından biri olan bu cami Veria Metropolitliği himayesinde restore edilerek kiliseye dönüştürülmüş. Caminin yanıbaşındaki Osmanlı medresesi günümüzde ilköğretim okuluna dönüştürülmüş. Cami yanında bulunan Müslüman Mezarlığı tamamen ortadan kaldırılırken yine o civarda bulunan ve açık hava mescidi olarak yıllarca hizmet gören Musalla Namazgâhı ise Yunan Ortodoks mekanına dönüştürülmüş. Halen hiçbir fonksiyonu olmayan, sadece aslını unutturmaya yönelik olarak düzenlenen bu mekanda ise çok daha rencide edici bir uygulama ile vaktiyle namazgâhın minberi olan yedi basamaklı kesmetaşın üç basamağı orijinal hali ile Hristiyan Azizi Pavlos’un konuşma yaptığı hayali bir kürsüye (Aziz Pavlos Vaaz Kürsüsü) dönüştürülmüş.

Çok üzüntü verici durum

Bu konudaki düşüncelerini sorduğumuz Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Burayı kendi ibadet alanları şeklinde dizayn etmişler. Ama Osmanlı namazgâhına ait üç adet minber basamağını da kullanmışlar. Bir sonraki ziyaretimizde onların da bir mermer kaplama ile kamufle edilerek tamamen ortadan kaldırılmayacağını nereden bilebiliriz. Kaldı ki bu haliyle de çok üzüntü verici bir durum. Yıllarca İslamiyet’in en önemli emirlerinden birinin ifasına hizmet eden bu basamaklar bir Hristiyan vaaz kürsüsüne dönüştürülmüş. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın bu konuda bir teşebbüsü olup olmadığını bilmiyorum, araştıracağım” dedi.

Cuma namazı kılınamıyor

Yunanistan’ın, burada yaşayan Müslüman Türk toplumuna karşı oldum olası katı davrandığını belirten Müezzinoğlu, “Bu şehirde 3 bin Türk yaşıyor. Ama birlikte Cuma namazını kılabilecekleri bir camileri yok. İki ay sonra kurban Bayramı geliyor. Buradakilerin kurban kesme imkanı yok. Bu konuları bugünkü başbaşa görüşmemizde Selanik Belediye Başkanı sayın Giannis Boutaris’e ilettim. Kendisi bunları halletmek istediğini, ilgilileri ikna etmeye çalıştığını söyledi” şeklinde konuştu.

Dışarıdan cami, içeriden kilise 

Minaresi ve mimarisiyle Eminzâde Hacı Ahmet Ağa Camii’ne girdiğiniz zaman sarsılıyorsunuz. Zira sizi bir papaz karşılıyor ve bir kiliseye girdiğinizi farkediyorsunuz. Aynı zamanda esaret altındaki bu mabedin, “perdelenmiş” mihrabı ve cami hadlarıyla  bağırdığı mahzuniyetini de...

Yunanistan bizi örnek alsın

Türkiye’nin tek taraflı olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmasının Yunanistan’daki bu tür problemlerin aşılmasına katkı sağlayabileceği görüşüne katılmadığını ifade eden Müezzinoğlu, “Ruhban okulu sadece din adamı yetiştiren bir kurum olmayıp konunun uluslararası bir boyutu vardır. Kaldı ki, Türkiye bu konularda yapılabileceklerin onda 9’unu yapmıştır ama Yunanistan’da bu problemlerin tamamı aynen duruyor. Bunun en güzel örneği Azınlık Vakıfları konusunda yaptığımız düzenlemedir. Keşke Yunanistan, burada yaşayan vatandaşlarının hakları konusunda hiç değilse yukarıda bahsettiğimiz zaruri problemleri çözmek için birkaç adım atabilseydi. Komşumuz, Türkiye’nin bu konulardaki özgüvenini ve attığı adımları iyi değerlendirebilse ve mukabelede bulunabilse iki ülke arasında çok daha sağlam bir işbirliği ortamı oluşabilir” dedi.

Kasımiye Camii şimdi Selanik Katedrali

Yunanistan’da bulunan bütün camiler kiliseye çevrilmiş. Yukarıdaki Selanik katedrali’nin yerinde daha önce Kasımiye Camii vardı. 1491’de Cezeri Kasım Paşa tarafından ibadete açılan ve Evliya Çelebi’nin öve öve bitiremediği cami 1917’deki yangında harap olmuş ve bilahare de Selanik Katedrali olarak inşa edilmiş.