20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İpek Yolu hızlı tren hattının ilk etabı tamamlandı

Ankara-Tiflis bağlantılı İpek Yolu hızlı tren ilk etabı alt yapı çalışmaları tamamlandı.

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT (DHA) 27 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İpek Yolu hızlı tren hattının ilk etabı tamamlandı
ANKARA- Tiflis bağlantılı İpek Yolu Ankara-Yozgat-Sivas arası Hızlı Tren projesinin ilk etabındaki altyapı çalışmaları tamamlanırken, birinci ve üçüncü etap çalışmalarının yüzde 30 düzeyine getirildiği, Ankara-Kayseri bağlantılı hızlı tren projesinin ihale aşamasına getirildiği belirtildi.
 
TCDD İşletmesi 2'nci Bölge Müdürü Yardımcısı Mehmet Bayraktutar, Ankara-Tiflis bağlantılı İpek Yolu Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabını oluşturan Yozgat'ın Yerköy İlçesi ile Sorgun arasındaki altyapı çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Bayraktutan, ikinci etabı oluşturan Sorgun-Sivas ve üçüncü etabı oluşturan Yerköy-Kırıkkale arasındaki çalışmaların ise yüzde 30'lar seviyesine getirildiğini söyledi. Ankara-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Demir Yolu Hattı'nın Elmadağ geçiş güzergahının hem mevcut proje ile birlikte hem de Ankara-Kayseri Hızlı Tren projesini de yakından ilgilendirdiğini belirten Bayraktutan, şöyle dedi:
 
"Ankara-Yerköy Elmadağ geçişi ile Yerköy-Kayseri arası mevcut demiryolu hattında yapılacak iyileştirmeyle hızlı tren devreye sokulacak. Bu konuda proje çalışmalarının sonuna gelindi. Elmadağ-Mamak kesimlerinde ise istimlak çalışmaları devam ediyor."
 
Hızlı Tren projesi kapsamında devam eden altyapı çalışmalarının bitirilen kesimlerinde üstyapı çalışmalarının 2016 yılında ihalesinin yapılacağını hatırlatan Bayraktutan, "Projeler yeni olduğu için 2016 yılına kadar Kırıkkale'ye kadar alt yapı alışmaları bitecek şekilde tahmin ediliyor. Yerköy-Kayseri hızlı tren projesi kapsamındaki hat üzerinde bulunan Yerköy ilçe merkezindeki üst geçitle ilgili bir proje hazırlanacak, bununla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Yerköy-Kayseri arasındaki hızlı tren projesinde ise ihale aşamasına gelindi."
 
ÇİN VE İSPANYA'YA KADAR GİDİLEBİLİNECEK
 
Proje tamamlandığında, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Doğankent, Yavuhasan, Yıldızeli, Kalın bölgelerinde kurulacak 7 istasyondan trene binecek olan yolcular, Tokyo üzerinden Güney Kore ve Çin, Urumiçi, İslamabat, Bakü, Tiflis hattını geçerek, İtalya, Almanya, Fransa ve İspanya'ya kadar gidebilecek. 
 
İSTANBUL-SİVAS 5 SAAT 49 DAKİKA
 
Bu arada toplam 602 kilometre olan Ankara-Sivas demiryolu güzergahı devam eden projenin devreye sokulmasıyla birlikte 141 kilometre kısalarak Yozgat üzerinden 461 kilometreye inecek, seyahat süresi ise demiryolu ile 12 saatten 2 saat 51 dakikaya, 21 saat olan İstanbul-Sivas arası demiryolu ulaşımı ise 5 saat 49 dakika olacak.