26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Neden Yılbaşı kutlanır? Yılbaşının anlamı nedir?

Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimine göre (Miladi takvim) 1 Ocak yılın ilk günüdür. Bu takvimi kullanan ülkeler için 31 Aralık’ı, 1 Ocak’a bağlayan gece Yılbaşı gecesi olarak kabul edilir.

31 Aralık 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Neden Yılbaşı kutlanır? Yılbaşının anlamı nedir?
Miladi takvim ya da Gregoryen takvimi, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir. Bu takvim Milad'ı tarih başlangıcı ve Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı da "1 yıl" olarak kabul eder.

Bu takvimin kullanıldığı ülkelerde 1 Ocak ‘Yılbaşı’ olarak kabul edilir. Dünyada en yaygın olarak kullanılan takvim olan miladı takvim, senede 10.8 saniye hata oranıyla en güvenilir ve hassas takvimdir.

YILBAŞI NEDİR?

Yılbaşı, herhangi bir takvime göre bir yılın bitimi ve yeni bir yılın başlangıcıdır. Yılbaşı gecesinden sonra içinde bulunulan yıl -özellikle ilk birkaç hafta boyunca- yeni yıl olarak betimlenir. Bununla birlikte Yılbaşı ve yeni yıl kavramları bazen yılbaşı gecesi anlamında da kullanılır. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 1 Ocak yeni yılın ilk günüdür.

YILBAŞININ ANLAMI NEDİR VE NELER YAPILIR?

Yılbaşı’nın Hıristiyan dünyasının bayram olarak kabul ettiği Noel’le alakası yoktur. Hıristiyanlar arasında Noel kutlamaları Hz. İsa’nın doğum tarihi olarak kabul edilen 25 Aralık’ta başlar ve bir hafta devam eder. Dini bir özellik taşır. Bizim için ise yılbaşı sadece bir takvim olayıdır, hiçbir dini özelliği yoktur.

Yılbaşı için alışveriş yapılması, özel yemekler hazırlanması son yıllarda yaygınlaşmıştır. Yılbaşı gecesi genellikle akraba ve yakın komşular ile birlikte geçirilir. Günümüzde eğlence yerlerinde, turistik tesislerde yılbaşını geçirme yaygınlaşmaktadır. Bizde kutlanılan yılbaşı Hıristiyan dini ile ilgisi olmasa bile, yılbaşı için özel hazırlıklar yapılması ve kutlanması, Batı kültüründen bizim kültürümüze sirayet etmiştir.