25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Nettie Stevens kimdir ? Nettie Stevens neden Google'de doodle oldu?

Google XY kromozonunu keşfeden Nettie Stevens'in 155. doğum gününü 7 Temmuz 2016 perşembe günü doodle ile kutladı. Modern genetiğin kurucularından Nettie Stevens'in başarıları ile adını tarihe kazımış bir bilim kadını. Peki, Nettie Stevens kimdir? Google’nin doodle ile 155.doğum gününü kutladığı Nettie Stevens'in hayatı,çalışmaları haberimizde

7 Temmuz 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Nettie Stevens kimdir ? Nettie Stevens neden Google'de doodle oldu?

Nettie Stevens genetik biliminin en öenmli isimlerinden biri. Çünkü Nettie Stevens'in sorduğu bir soru büyük bir aydınlanmanın başlangıcı oldu. Nettie Stevens   Bryn Mawr College’nın öncülüğünü yaptığı araştırmaların devamını getirdi ve cinsiyetin erkekten mi babadan mı geçtiğini ve cinsiyet belirlemede neyin rol oynadığını keşfetti. Kormozom yapısını çözerek XY kromozonu bilim dünyasına kazandırdı.

 

Nettie Stevens'in çalışmaları için kendisine minnet duyuyoruz! Onun çalışmaları sayesinde cinsiyetin kalıtsal olarak geçtiğine ve cinsiyeti belirleyen etkinin erkek spermi olduğunu öğrendik. Yüzyıllar boyunca gizemini koruyan bu konuda birçok teoriler ve inanışlar hâkimdi.

Aristoteles’e göre cinsiyeti belirleyen etki beden sıcaklığıydı. 19. Yüzyıl Avrupa’sında genel olan bir inanışa göre çocuğun cinsiyetini belirleyen etki beslenmeydi. Erkek çocuklar zayıf beslenmeyle, kız çocukları ise iyi beslenme sonucunda meydana geliyordu.  Diğer yıllarda ise ortaya atılan teoriler hep bu fikirler etrafında olmuştu. Yüzyıllarca insanlar dış etkenlerin cinsiyeti belirlediğine inandılar. Nettie Stevens ise yaptığı araştırmalarla bütün bu farazi düşünceler yerine, bilimsel teoriler üzerinde durdu. Yaptığı genetik araştırmalarla bugünün bilimine ışık tutan sonuca vardı.

 

NETTİE STEVENS KİMDİR? NETTİE STEVENS'İN ÇALIŞMALARI ve HAYATI

Stevens   Vermont , Amerika’da 1861 yılında doğdu.  Stanford Üniversitesinde eğitim alan Stevens bilimsel çalışmalarına 35 yaşından sonra başladı. Doktora eğitimini aldığı Pensilvanya’daki Bryn Mawr üniversitesinde cinsiyet belirlemedeki problem dikkatini çekti. 1900’lü yılların başında  cinsiyetin belirlenmesinde kalıtım konusu daha yeni ortaya atılmıştı.

 

Nettie Stevens kurtçuklar üzerinde yaptığı deneyle bir şey gördü. Kadın ve erkek kurtçukların kromozom sayısı 20’ydi. Ancak erkek kurtçukların 20. Kromozomu diğer 19 tanesinden küçüktü. Bunu saptadıktan sonra erkek kurtçuğun spermindeki 20. Kromozomun farklı olmasının işlevini araştırdı. Vardığı sonuç şuydu. Eğer 20. Kromozom eksik olmasaydı yani tam olsaydı o kurtçuk erkek değil kadın olacaktı. Yani 20. Kromozom cinsiyeti belirliyor.

Nettie Stevens keşfettiği zaman kromozomlara X Y ismini vermedi. Bu adlandırma daha sonra yapıldı. Nettie Stevens cinsiyet belirlemede kromozomların etkisini bulduğunda tarih 1905’i gösteriyordu. Nettie Stevens birçok soruya cevap bulduğu ömrü 1912 yılında son buldu. Bugün tedavi oranı en yüksek olan kanser türünden bir olan meme kanserine yakalana Nettie Stevens, yaşam mücadelesini kaybetti ve 104 yıl önce aramızdan ayrıldı.

 

GOOGLE NETTİE STEVENS’I NEDEN DOODLE YAPTI?

 

 

Bilim tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan Nettie Stevens sadece X Y kromozomunu bulmadı, kromozom ile ilgili yapılagelen çalışmalarında temelini oluşturdu. Sadece genetiğin değil tıp biliminin de önünü açtı. Nettie Stevens organizmanın biyolojik cinsiyetinin kromozomları tarafından oluşturulduğunu ve çevresel veya diğer faktörlerin etkisi olmadığını kanıtlayarak yüzyılların etkisiz inanç ve tezlerini de çöpe attı.

Nettie Stevens’ın 155.doğum gününde Google yayınladığı doodle ile hem bugünün insanına Nettie Stevens’i tanıttı, hayatını ve çalışmalarını bir daha dile getirdi hem de doğum gününü kutlayarak başarısını tekrardan onurlandırdı.