16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

''Noel, Hristiyanların yılbaşıdır''

Diyanet-Sen Edirne Şubesi Başkanı Mahmut Eroğlu, 'Hristiyanlar gibi yılbaşı kutlamamız dinimiz açısından caiz değildir' dedi.

İHA30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
''Noel, Hristiyanların yılbaşıdır''
Diyanet-Sen Edirne Şubesi Başkanı Mahmut Eroğlu, “2014 yılında ise nasıl daha iyi olabiliriz, nasıl iyi bir insan olabiliriz, nasıl üreten bir insan olabiliriz bunun muhasebesini yapacağız. Müslüman olarak bizim 2014 yılından ve yılbaşından beklediğimiz bu olmalı. Fakat bizlerin bunu kutlaması, Hristiyanların yılbaşını kutlamamız dinimiz açısından caiz değildir ve yanlıştır” dedi.
 
 
Diyanet-Sen Edirne Şube Başkanı ve Dar’ül Hadis Camii İmam Hatibi Mahmut Eroğlu, Türk kültürüne sonradan girmiş olan Yılbaşında hindi kesilmesini de “hindileri rahat bırakın” şeklinde yorumladı.
 
 
“NOEL, HRİSTİYANLARIN YILBAŞIDIR”
 
 
Yılbaşında Noel kutlandığını belirten Eroğlu, “Noel, Hristiyanların yılbaşıdır. Kutlarlar, onların kutlaması da doğaldır. Fakat bizlerin bunu kutlaması, Hristiyanların yılbaşını kutlamamız dinimiz açısından caiz değildir ve yanlıştır. Biz milletimizi bu konuda uyarıyoruz. Burada normal günlerde yapılanın dışına çıkmamamız lazım. Normal günlerde ailemizle nasıl oturuyorsak, kalkıyorsak bu yılbaşı gecelerinde o şekilde yapıp, dua ederek yani ya Rabbi, 2014 benim için hayırlı kıl, 2014’te ya Rabbi ben şu hedefleri koyuyorum. Bu hedeflerimi gerçekleştirmeyi nasip eyle diye. Bu miladi yılın başında bu şekilde dualar edebiliriz” diye konuştu.
 
 
Kutlamalar değil de 2013 yılında neler yapıldığının muhasebesi yapıldığını ifade eden Eroğlu, “Eksik ne yaptık? Fazla ne yaptık? Bunların muhasebesini yapmamız lazım. Hayır olarak ne yaptık? Konu komşumuza, eşimize, dostumuza, fakir ve fukaraya destek olarak ne yaptık? Yani komşuluk ve kulluk bilincimizi tam yerine getirebildik mi? Bunların hesabını kitabını yapacağız” şeklinde konuştu.
 
 
“HİNDİLERİ RAHAT BIRAKIN”
 
 
Hindi konusuna değinen Eroğlu, “Bizim kültürümüze sonradan girmiş bir hindi muhabbeti de söz konusu. Biz insanımıza hindileri rahat bırakın diyoruz. Niçin hindileri rahat bırakın diyoruz. Hindi güzel bir yiyecek ve güzel bir gıdadır. Fakat bizim kültürümüzde yılbaşında hindi kesilecek diye bir gelenek yoktur. Bu son yıllarda oluşmuş bir hadisedir. Bizim kültürümüzde hindiler, annelerimiz, babalarımız, büyüklerimiz bunu özel günlerde yaparlar, kapamasını yaparlar, çoluk çocuğu, eşi-akrabayı toplarlar. Böyle çok güzel bir ziyafet şeklinde ortamı oluşuyor. Yani yılbaşında hindi kesip de ille yılbaşını hindi ile kutlanacak diye bir adedimiz yok. Kültürümüzden kopmayalım. Tarihimizi, medeniyetimizi iyi bilelim. İyi tanıyalım. Kendi kültürümüzle, tarihimizle yılbaşılarını karşılayalım” ifadelerini kullandı.