15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

''O polis ben değilim''

Antal'ya'da işkenceyle suçlanan polis, hakkındaki iddiaları reddetti.

Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA) 16 Ocak 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''O polis ben değilim''
ANTALYA'da, Gezi olayları sırasında müzisyen Mustafa Düştegör'ü sopa ve coplarla dövüp yerde sürüklediği ileri sürülen polis memuru A.O.P., kamera görüntülerindeki kişinin kendisi olduğuna yönelik Ulusal Kriminal Bürosu raporunu yalanladı, o kişinin kendisi olmadığını öne sürdü.
 
Antalya'da Gezi olayları sırasında Kaleiçi'nde müzisyen Mustafa Düştegör'ü sopa ve copla dövdüğü ileri sürülen polis memuru A.O.P.'ın 'işkence' suçlamasıyla 18 yıl, 1'i amir toplam 5 polis memurunun da 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla 6'şar ay hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya polisler A.O.P., H.Y,, S.S., B.Ş., A.S., B.Ş. ile şikayetçi Mustafa Düştegör, her iki tarafın yakınları ve avukatları katıldı. 
 
ULUSAL KRİMİNAL RAPORUNDA TESPİT EDİLDİ
 
Mustafa Düştegör'ün avukatı Hakan Evcin tarafından elde edilen dayak ve yerde sürüklenme görüntülerine ilişkin Ulusal Kriminal Bürosu tarafından hazırlanan ve savcılık tarafından mahkemeye sunulan raporda, A.O.P.'ın Düştegör'e vurduğu ve sürüklediği, diğer 5 polisin de müdahale etmediklerinin tespit edildiği belirtildi. Ayrıca polis memuru O.A.'nın, Düştegör'e vuran ve yerde sürükleyen kişinin A.O.P. olduğunu söylediğine yönelik ifadesi de duruşmada gündeme geldi. 
 
İŞKENCEYLE SUÇLANAN POLİS KABUL ETMEDİ
 
18 yıla kadar hapsi istenen A.O.P. ise savunmasında, olay gecesi Valilik civarında görevlendirildiğini, Kaleiçi'nde görev yaptığını, ancak müştekiye karşı suç işlemediğini söyledi. Görüntülerdeki kişinin kendisi olduğuna yönelik Ulusal Kriminal Bürosu raporundaki ifadenin de doğru olmadığını, o kişinin kendisi olmadığını öne süren A.O.P., "Sadece arkadaşlarımdan O.A. benim olabileceğimi söylemiş, o da yanılıyor. Ben O.A. arkadaşımızı olay tarihi itibariyle tanımıyorum. Beni görmüş olduğunu da düşünmüyorum" dedi. 
 
AMCAOĞLUNU İŞARET ETTİ
 
Görüntülerde saçları uzun ve sakalı olduğu öne sürülen A.O.P., hiçbir zaman saçlarını uzatmadığını, sakal bırakmadığını ve görüntülerdeki kadar zayıf olmadığını öne sürdü. A.O.P., Antalya Emniyet Müdürlüğü'nde görevli aynı ismi taşıyan amcaoğlu olduğunu, onun olay mahallinde görevlendirilip görevlendirilmediğini bilmediğini söyledi. Diğer sanıklar ise Düştegör'ü yerde sürükleyen kişiyi görmediklerini belirtti. 
 
O GECEYİ YENİDEN ANLATTI
 
Cumhuriyet Meydanı'ndaki eyleme katıldığını belirten Mustafa Düştegör, polis müdahalesi başladıktan sonra Kaleiçi'ne kaçtığını ve bir polisin kendisini fark ettiğini, sanıklar arasında bulunmayan bir polisin yakasından tutarak, 'Bunu nereye gönderelim' dediği sırada arkasından birinin fularını çekerek geriye doğru sürüklediği ve birden fazla kişinin cop, sopa ve elle vurduklarını anlattı. Düştegör, 10 metre kadar geri geri yerde sürüklendiğini, kaşına gelen sert cisim darbesiyle bayıldığını ve hastanede kendine geldiğini dile getirdi. 
 
Olay günü Düştegör'ü taksiyle hastaneye götüren görgü tanığı Kenan Cinkiş'in de ifadesi alındı. Cinkiş, polis grubunun hepsinin Düştegör'e vurduğunu ve yerde sürüklendiğini gördüğünü, müdahale etmek istediğinde kendisine de vurduklarını anlattı. 
 
POLİSLERE TUTUKLAMA TALEBİ
 
Davada Mustafa Düştegör'ü savunan avukatlardan Münip Ermiş, bütün sanık polis memurlarının olay mahallinde olduğunu, sanıkların işkence suçuna katılmaları nedeniyle işkence suçu için ek savunma verilmesi gerektiğini söyledi. Düştegör'ün avukatı Hakan Evcin ise işkenceyle suçlanan polis memuru A.O.P.'ın Facebook hesabına ait 13 sayfalık çıktıyı mahkemeye sundu. Avukat Evcin tıpkı Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan gibi Mustafa Düştegör'ün de öldürülmek istendiğini ve 'öldü' diye bırakılıp gidildiğini belirterek, adam öldürmeye teşebbüsten de yargılanmaları ve polislerin tutuklanmalarını talep etti. 
 
POLİSLERE BİOMETRİK FOTOĞRAF ÇEKİMİ
 
Mahkeme heyeti, davaya katılmayan diğer tanıkların dinlenmesi, Düştegör'ün yüzünde oluşan sabit esere ilişkin İstanbul Adli Kurumu'na sevki, tüm sanık polislerin teşhise elverişli biometrik yöntemle fotoğraflarının çekimine karar verdi. Durduşma, 2 Nisan tarihine ertelendi.