20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

O savcı bakın kim çıktı?

İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı tarafından soruşturma dosyası elinden Savcı Muammer Akkaş'ın sabıka kaydı hayli kabarık çıktı. İşgüzar savcının Sevilay Yükselir'i de tehdit ettiği ortaya çıktı

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
O savcı bakın kim çıktı?

17 Aralık'ta patlak veren rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında adı altında gerçekleştirilen operasyonda ikinci dalgayı gerçekleştirmek isterken yaptığı hukuk dışı işlemler sebebiyle İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı tarafından soruşturma dosyası elinden Savcı Muammer Akkaş'ın sabıka kaydı hayli kabarık çıktı. İşgüzar savcının Sabah gazetesi yazarı Sevilay Yükselir'i de tehdit ettiği ortaya çıktı.

Sabah Gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın bugünkü basın açıklamasında sert bir dille eleştirdiği Muammer Akkaş ile ilgili çok önemli bir açıklamada bulundu. 

Başsavcı Çolakkadı'nın medyanın telkinleriyle iş yapıyor diyerek eleştirdiği ve 17 Aralık Operasyonu'nun ikinci dalgasıyla ilgili dosyayı elinden aldığı Savcı Muammer Akkaş'ın önce Sabah gazetesi yazarı Sevilay Yükselir'i tehdit ettiği ortaya çıktı.

YÜKSELİR: "SAVCI AKKAŞ BENİ TEHDİT ETTİ"


Sevilay Yükselir Twitter üzerinden olay savcı ile Muammer Akaş ilgili gündemi sarsacak bilgiler verdi.

Yükselir, 7 Şubat'ta Sabah Gazetesinde yayımlanan bir yazısı sebebiyle Savcı Akkaş'ın kendisini ofisine çağırarak tehdit ettiğini dile getirdi. 

"OLAY SAVCI PROVOKATİF İŞLER YAPTI"


Savcı Akkaş'ın daha önce kamu vicdanını yaralayacak birçok hukuksuz işe giriştiğini açıklayan Yükselir, olay savcının Gezi Parkı eylemleri sırasında provokatif işlere imza atarak hükümetle halkı karşı karşıya getirmek isteyen grubun içerisinde yer aldığını belirtti. 

İşte o tweetler: 



İşte Yükselir'in 25 Nisan 2012 Tarihli o yazısı:

MİT çalışanları neden isyanlarda?


Kalemi "sivri" olan bir yazarın ifade için sık sık savcılığa çağrılması şaşılacak bir durum değildir. Sonuçta "yazmak" sizin için ne kadar doğal hak ise, yazdıklarınıza canı sıkılan birilerinin de yazınız için sizi adli mercilere şikâyet etmesi o kadar doğal haktır! İnanın sayamam meslek yaşamımda savcılığa kaç kez şikâyet edildiğimi ve kaç kez adliyelere ifade için gittiğimi.

O nedenle, 10 gün önce, savcılığın yeni bir çağrısını haber vermek için arayan avukatım Gökçe Kılıç Gülsaran'ın endişesini; ancak özel yetkili savcılarca "Terörle Mücadele Yasası" (TMY) kapsamında ifadeye çağrıldığımı öğrenince anladım. Haklıydı. Zira bu çağrı, öncekilerden farklıydı.

Neyse… Geçen cuma ifadeye gittik. Sağ olsun trafik nedeniyle randevuya geç kalmamıza anlayış gösterip, problem yaratmadan, üstelik de öğle tatilini yakarak görüşmeye aldı savcı Muammer Akkaş bizi. İlk sorusu da şu oldu: "25 Mart 2012′de, 'Asıl hedef Başbakan mı?' başlıklı yazıda MİT gibi son derece kritik kurumda görevli kişilerin adlarını ve çalışmalarını açık açık yazıp, bu kişileri PKK Terör Örgütü'ne alenen hedef gösterdiniz! TMY gereği bu isimleri yazmamanız gerektiğini bilmiyor muydunuz?"
Durumun ciddiyetini kavrayabilmem için olsa gerek ekledi ardından da "Allah korusun!

Ya bu arkadaşların başına bir iş gelse Sevilay Hanım!"

Önce anlayamadım neyle suçlandığımı. Hakan Fidan dahil 5 MİT'çiyi soruşturma yönünde savcıların çağrısına, yazar olarak MİT'ten yana tavır koyduğum gün gibi ortadayken, MİT'çileri PKK'ya hedef göstermekle itham edilmek pek rasyonel gelmedi çünkü! Evet. İki MİT'çinin adını ilk kez ben yazmış olsam, savcı Akkaş'ın yaptığı suçlamaya verecek cevabım yoktu. Çünkü gerçekten de TMY kapsamında terör örgütüyle mücadele eden MİT'çilerin ya da haber elemanlarının kimliğini ifşa etmek, onları suç örgütlerine hedef göstermekle eşdeğerdir. Ancak benim o iki MİT'çiyi açık açık yazmamın nedeni, isimlerinin daha önce birçok kez haberlerde çıkmış olmasıydı. Yeterince ifşa olmuşlardı. Ben PKK'ya hedef göstermede katkı yapmış olamazdım. Hazırlıklıydık Allah'tan. Daha önce adlarının hangi haberlerde geçtiğine dair belgeleri sunduk savcıya ve çıktık! Aslında Gökçe, "Lütfen yazma! Başımıza yeni bir iş çıkarma!" ricasında bulunduğu için meseleye girmeyecektim. Ama daha üç gün önce yaşadıklarımın akabinde MİT'te yaşananlarla ilgili kulağıma son gelenler öyle çelişkili bir durum yaşandığını gösteriyordu ki… Sizinle paylaşmam kaçınılmaz oldu!

Değerli okurlarım. Hakan Fidan'dan tutun da, teşkilatın en alt kademesindeki çalışanına kadar tüm MİT personeli birkaç gündür komada! Niye biliyor musunuz? Çünkü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'Devrimci Karargâh Örgütü' soruşturmasında yakalanan ama ifadesinde de örgütün beyni ile MİT arasında haber alıp götürdüğünü söyleyen ve bu durumu da MİT tarafından teyit edilen M.Ş. adlı ajanın kimliği, ne yaptığı, nerede yaşadığı savcılığın dördüncü iddianamesine olduğu gibi aktarılmış. Daha da kötüsü M.Ş. ile ilgili detaylar basın tarafından da aynı biçimde haberleştirilmiş.

Haber kaynağım aktardı. Hakan Fidan'ın canı çok sıkkınmış bu son olaylardan dolayı. Bir yandan ailesi ve kendisinin can güvenliği tehlikeye giren M.Ş.'yi sakinleştirmeye, onu koruma altına almaya, bir yandan da M.Ş. olayını emsal gösterip isyan bayrağı açan personelini sakinleştirmeye çalışıyormuş. Fidan'ın ve diğer MİT çalışanlarının vehmini anlamamak mümkün değil.

Anlamadığım başka bir şey var. O da… Adları kamuoyunda ayyuka çıkmış iki MİT'çiyi köşemde yazmış olmamı bile suç kabul eden ve "MİT konusunda daha dikkatli olunması gerekmektedir" hassasiyeti gösteren özel yetkili savcıların aynı hassasiyeti neden iddianamelerinde göstermedikleridir!

Haksız mıyım?