12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

''Olimpiyat ateşi içimizde sönmedi''

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, olimpik harekete yönetilik inançlarını koruduklarını belirtti.

14 Eylül 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
''Olimpiyat ateşi içimizde sönmedi''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Olimpiyat Türkiye'de, İstanbul'da yapılabilseydi, dünyada gerçekten çok büyük bir değişim yaratacaktı. Dünya gençleri üzerinde çok büyük bir dönüşüm yaşatacaktı" dedi.

Çeşitli açılış ve temel atma törenleri için Merzifon'a gelen Bakan Kılıç, Merzifon Belediyesini ziyaret etti. Merzifon Belediye Başkanı Aydınlı'dan ilçeyle ilgiler bilgi alan Bakan Kılıç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bakan Kılıç, Türkiye'nin bir spor ülkesi olma iddiası bulunduğunu ve bu iddiasını sonuna kadar sürdüreceğini söyledi.

2020 Olimpiyat Oyunları adaylığının arka planında, Türkiye'yi bir spor ülkesi yapma yaklaşımının bulunduğunu dile getiren Kılıç, "Şu anda 776 tane spor tesisi inşa ediyoruz. 81 ilde bu kadar spor tesisi inşa eden bir ülkenin temel hedefi, dünya çapında olimpiyat şampiyonları, dünya ve Avrupa şampiyonları yetiştirmek ve ülkenin gençlerinin tamamını spor ile buluşturmaktır. Tüm bunlar, akıl, ruh ve beden sağlığı yerinde ve dünyada İstiklal Marşımızı okutabilecek bu yüksek başarıya erişebilmenin adımlarıdır" şeklinde konuştu.


"KAYBEDEN KENDİLERİ OLDU DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Türkiye'nin olimpiyatları düzenlemek için 5'inci kez aday olduğunu anımsatan Bakan Kılıç, "Olimpiyatları alamayışımızın elbette değişik nedenleri var. Ama gönül arzu ederdi ki 5'inci defasında farklı bir coğrafyayı, farklı bir kültürü, farklı bir kenti ve ülkeyi tercih edebilsinler. Kaybeden kendileri oldu diye düşünüyorum. Olimpiyat Türkiye'de, İstanbul'da yapılabilseydi, dünyada gerçekten çok büyük bir değişim yaratacaktı. Dünya gençleri üzerinde çok büyük bir dönüşüm yaşatacaktı" diye konuştu.
Türkiye'nin de yer aldığı bölgede başta Mısır, Suriye ve Irak olmak üzere birçok ülkede istikrarsızlık olduğunu vurgulayan Kılıç, bu kadar istikrarsızlığın bulunduğu bir bölgenin, olimpiyatın temsil ettiği değerlere, en üst düzeyde ihtiyaç duyan bir bölge olduğunu söyledi.
"Olimpiyat İstanbul'u tercih etseydi, İstanbul merkezli bu büyük hareket, dünyadaki en büyük dönüşümü bizim coğrafyamızda yaşatma imkanını yakalayacaktı" diye konuşan Kılıç, "Olimpik harekete yeniden çok büyük bir heyecan dalgasına, yeniden gençliğin kurtuluş ümidine dönüşecekti, spora mesafeli kalan bir coğrafyanın yeniden spor yoluyla dönüşümüne ve hayata tutunmasına imkan sağlamış olacaktı. Biz 2 yıllık adaylık sürecince tüm bunların ne kadar büyük fırsatlar olduğunu anlattık, ne kadar önemli hamleler olduğuna dikkati çektik. Ama nihayetinde hiç olimpiyat yapmayan İstanbul değil, daha önce olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan Tokyo tercih edildi" şeklinde konuştu.

"AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI YARI FİNAL VE FİNALİ OLİMPİYAT ALTERNATİFİ DEĞİL"

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası yarı final ve finaliyle ilgili Türkiye Futbol Federasyonu tarafından başvurular yapıldığını hatırlatan Bakan Kılıç, başvuruların değerlendirilmesi sürecinin gelecek yılı bulabileceğini, bu konuda konuşmanın erken olduğunu belirtti.
"Biz 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası yarı final ve finalini, olimpiyatın alternatifi olarak görmüyoruz" ifadelerini kullanan Bakan Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, başta sayın Başbakanımızın spordan yana koyduğu sağlam irade paralelinde, ülkemizin bir spor ülkesi olma yolunda kararlı adımlar atacak. Yani olimpiyatları İstanbul'a 2020 yılına yönelik olarak kazandıramadık, ama olimpik harekete yönelik inancımızı koruyoruz. Olimpiyat ateşi içimizde sönmedi. Bu ateşi dalga dalga spordaki başarıyı arttırmak üzere Türkiye'nin her köşesine ulaştırma hedefimiz var" şeklinde konuştu.