19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Paralel yapı operasyonu neden öne alındı?

Paralel yapı operasyonun öne alınmasının ardında, örgütün 'dehşet planı'nın olduğu ileri sürüldü.

25 Temmuz 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Paralel yapı operasyonu neden öne alındı?
Paralel yapı uzantılarının özellikle İslam'ın bazı mezhepleriyle ibadethanelere yönelik eylemlerle infial yaratma çabası içinde olduğunu saptayan polis, operasyonu daha erkene aldı
 
Sabah gazetesinin haberine göre, paralel yapının emniyet ayağına yapılan operasyondan dehşet senaryosu çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi beklenen provokasyonlar, operasyonun planlanandan daha önce yapılmasına neden oldu. Devlet içinde oluştuğu belirtilen paralel yapılanmaya ilişkin çalışmalar, güvenlik birimleri tarafından uzun süredir devam ettiriliyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisinin dinlenmesine kadar uzanan faaliyetler üzerine başlatılan incelemede, "ne modern ne de klasik: tamamen postmodern" olarak tanımlanan bir örgüte ulaşıldı. Bu örgütün en temel özelliği ise "bürokraside yoğun şekilde kadrolaşma" olarak tespit edildi. Ön planda samimi ve inançlı insanlara yer veren örgütün, çekirdek yapısının ise dış bağlantılı olduğu kaydedildi. Güvenlik birimleri, bazı faaliyetleri deşifre olan paralel yapının, seçim öncesinde toplumda infiale neden olacak, toplumu dehşete düşürecek eylem hazırlığında olduğunu belirledi. Paralel yapının polis ve jandarmadaki uzantıları kanalıyla toplumu rahatsız edecek, cumhurbaşkanlığı öncesinde siyasi iktidarı zor duruma düşürecek, adayların güvenilirliğini sarsacak eylemler planladığı tespit edildi. Bunun üzerine paralel yapılanmaya ilişkin operasyon öne çekildi. 
 
MARAŞ VE Şİİ CAMİLERİ HEDEF MİYDİ? 
Güvenlik güçlerinin elde ettiği bilgiler, özellikle bazı mezhep gruplarının hedefte olduğunu gösterdi. İslamiyet'in çeşitli yorumlarına bağlı mezhep mensupları, bunların ibadethaneleri gibi toplumun daha hassas olduğu gruplara yönelik eylemler yapılabileceği, bunun sonrasında oluşacak toplumsal tepkinin ise ülkeyi istikrarsızlaştırmak ve kaosa sürüklemek için kullanılabileceği ifade edildi. Bu amaçla yapılmaya çalışılan bazı küçük eylemler ise hedefine ulaşamadı. Ortaya çıkan gelişmeler, akıllara son dönemde Kahramanmaraş ve İstanbul'da yaşanan bazı olayları da getirdi. Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden örgütlenen bazı gruplar, Kent Meydanı'nda toplanmış, İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar'ın ikna etmesi üzerine dağılmıştı. Ulu Cami önünde tekrar toplanan grup, bu defa da Suriyelilerin kaldığı çadırkente yürümek isteyerek polisle çatışırken, Suriyelilere ait araçlara zarar verip, Suriye plakalı bir araçta bulunanları linç etmeye çalışmıştı. İstanbul Esenyurt'ta ise Caferi Camisi kundaklandı. Camiyi kundaklayanlar bulundu ancak daha geri planda bir yapılanma olup olmadığı konusunda araştırma sürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da, Kahramanmaraş'ta yaşanan olaylara sert tepki göstermiş ve arkasında farklı yapılanmalar olabileceğini ima etmişti. Bu olayların da paralel yapılanma ile bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor.