19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Paraleller ‘Fazla iş yoğunluğundan yanlışlıkla dinlemişler’

Paralel Yapı’nın Emniyet ayağına yönelik operasyonda gözaltına alınan 12 şüpheli daha tutuklandı. Böylece tutuklananların sayısı 20’ye çıktı. Eski İstihbarat Müdürü Yılmazer’in “Yoğunluktan bazı hatalar yapmış olabiliriz” dediği öğrenildi.

27 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Paraleller ‘Fazla iş yoğunluğundan yanlışlıkla dinlemişler’

Paralel yapılanmaya yönelik başlatılan “Casusluk” ve “yasadışı” dinleme soruşturması kapsamında 12 kişiye daha tutuklama çıktı. Paralel yapının sözde Selam Tevhid örgütü soruşturması kapsamında Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bakanlar, sanatçılar ile STK yöneticilerini dinlemesi üzerine başlatılan soruşturmada emekli Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer, soruşturma savcısına 3 sayfa ifade verdi. İfadesinde dinleme faaliyetlerinin ‘alt kadrolarca’ yapıldığını söyleyen Yılmazer, kendisinin sadece onay ve mahkeme talep formlarını imzaladığını iddia etti. Yılmazer’in sahte isimle dinleme suçlamasını kabul etmediği bildirilirken “Görev yaptığım dönemde, benim bir üstüm olan İl Emniyet Müdür Yardımcılığı görevini de ben yürüttüm. Her iki görev beni dışarıda meşgul etti. Bu kadar ağır görev içerisinde bazı yanlışlıkların olması memuriyet vazifesinin doğal gereğidir” dediği iddia edildi.

Örgüt yöneticisi Yılmazer

Yılmazer, tapelerin amaç dışı kullanımı ve depolanması suçlamalarını kabul etmedi. İfadesi ardından mahkemeye sevk edilen Yılmazer, emniyet müdürü Hayati Başdağ ve Erol Demirhan’ın da aralarında bulunduğu 12 kişi ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik ve kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etme’ suçlamalarıyla tutuklandı, 5 kişi serbest bırakıldı. Tutuklanan diğer isimler; Hikmet Kopar, Abdülhalim Sönmez, Hasan Hüseyin Danacı, Harun Aydın, Tolga Güzel taş, Metin Canbay, Ali İhsan Tezcan, Muhammed Ali Iklı, Muhammed İkbal Kayaduman oldu.

Atayün sorulardan kaçtı

Paralel yapının polis şeflerinden eski terör şube müdürü Yurt Atayün ise emniyette 10 saat süren sorgusunda 114 sayfa ifade verdi. Atagün, ‘Başbakanı, bakanları, MİT Müsteşarı’nı hangi yetki ile neden dinlendiniz? Dinlemeleri başka yerlere servis ettiniz mi?’ gibi sorulara cevap vermedi. Kritik bazı isimlerin telefonlarını yasa dışı yollarla dinleyip bu bilgileri başka yerlere servis etmekle suçlanan Atayün, emniyetteki kayıtların neden silindiğine ilişkin soruya “Soruyla ilgili somut belge yok” yanıtını verdi. 

İfade sırasında ilginç anlar da yaşandı. Atayün, bir süre ifadeye ara verildikten sonra “önceki saatlerde vermiş olduğum ifade de değişiklik yapacağım. Bu nedenle ifademin kayda alındığı önceki kamera görüntüleri silinsin” talebinde bulundu. Ancak talep reddedilince ifadede kayıt alınamayacağını savundu.

AVUKAT VE MİLLETVEKİLLERİNİN KAOS PLANI TUTMADI
 
Casusluk ve tele-kulak soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorguları bittikten sonra mahkemeye sevk edilen şüpheliler, avukatları ile adliyeye gelen milletvekili Hakan Şükür, İdris Bal ile Mahmut Tanal’ın büyük bir provokasyona imza attığı ortaya çıktı.

Öğle saatlerinde Hakim İslam Çiçek, duruşma güvenliği için odasında toplantı halinde iken CHP’li vekil Mahmut Tanal ve 15 avukat odayı bastı. Kalabalık, bu sırada kapıda bekleyen bir güvenlik görevlisini ‘kimsin sen’ diye sıkıştırarak darp etmeye kalktı. Paniğe kapılan görevli, koşarak oradan uzaklaştı. Olaylardan sonra Mahmut Tanal, hakimin “kaç İsmail” diye bağırdığını iddia etti. Ancak Hakim Çiçek bu iddiayı kesin bir dille yalanladı.

Avukatların oyunu

Gece 02.05’te sorguları biten ve mahkemeye sevk edilen şüphelilerin önce kimlik tespiti yapıldı. Ardından avukatların itirazları alındı. Avukatların kargaşa çıkartarak süreci uzatması üzerine yaşananları tutanağa geçiren hakim ek güvenlik tedbiri alınmasını istedi. 14:45’te duruşmaya tekrar başlandı. Ancak salonu dolduran avukatlar sürekli engel çıkarınca hakim, üç avukat haricinde salonun boşaltılmasına karar verdi.

Tam bu sırada avukatlar şüphelilerin yanına giderek ‘gözaltı süreniz bitti serbestsiniz’ dedi. Bunun üzerine tüm şüpheliler adliyeden ayrılmak üzere 6. kattan -3. kata indi. Burada önleri kesilen şüpheliler bir saat boyunca oturma eylemi yaparak şov yaptı. Paralel medya organları da adliye içinde görüntü alınmasının yasak olmasına rağmen canlı yayın yaptı. Mahkemenin müdahalesi ile şüpheliler tekrar nezarete alındı. Ancak bu sefer de Yurt Atayün başta olmak üzere şüpheliler ifade vermeyi reddederek süreci uzattı. Geç saatlere kadar devam eden kriz şüphelilerin teker teker hakim karşına çıkarılması ile sorguya tekrar başlandı.

Sorgu odasını bastılar

Milletvekilleri Hakan Şükür, İdris Bal ile Mahmut Tanal’ın da sorgu esnasında odayı bastıkları ve savcılar ile hakimle tartıştıkları belirtildi. Uyarılar ardından grubun zorla dışarı çıkartılmaları ardından sorguya devam edilebildi.

SÜRE DOLDU BİZ GİDİYORUZ!

Emniyette “paralel yapı” operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 92 şüpheliden 9’u, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Bu arada Adliye’ye getirilen Paralel Yapı operasyonunun sanıkları 4 günlük gözaltı süresinin aşıldığı iddiasıyla Adliye’yi terketmeye kalktı. Polislerin müdahale ederek çembere aldığı şüpheliler yere oturarak eylem yaptı.

STAR - KEMAL GÜMÜŞ