18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Polonya istihbaratı Huawei çalışanını gözaltına aldı

Polonya İç Güvenlik Servisi, Huawei'in Polonya ofisinde yaptığı aramalarda biri Çinli biri Polonyalı iki kişiyi 'casusluk' yaptıkları gerekçesi ile gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan birinin Huawei çalışanı olduğu bildirildi.

star.com.tr11 Ocak 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Polonya istihbaratı Huawei çalışanını gözaltına aldı
Polonya istihbaratı, Çinli teknoloji devi Huawei çalışanlarını casusluk iddiaları nedeniyle tutukladı.
 
Polonya'nın Telewizja Polska (TVP) kanalında yer alan habere göre, Huawei'nin satış direktörü ve eski bir güvenlik görevlisi Salı günü casusluk suçlamasıyla ülkedeki İç Güvenlik Servisi görevlileri tarafından tutuklandı.
 
Huawei çalışanının Çin vatandaşı, eski güvenlik görevlisinin ise Orange Polska için çalışan bir Polonya vatandaşı olduğu belirtildi.
 
Konuya ilişkin Huawei'den yapılan açıklamada "Huawei, durumun farkında. Biz konuyu araştırıyoruz. Şu an için bir yorum yapmayacağız.'' ifadelerine yer verildi.
 
Kanada bedel ödemeye devam ediyor
 
Kanada, ABD'nin İran yaptırımlarını delmek için sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle Washington yönetiminin talebi üzerine Mıng Vancou'yu 1 Aralık'ta Vancouver'da uçakla aktarma yaparken gözaltına almıştı. Vancou'nun gözaltına alınmasıyla başlayan Huawei krizi, Çin'in misillemeleri ile devam etti.
 
Mıng Vancou, 12 Aralık'ta Kanada'da çıktığı mahkemede 10 milyon Kanada doları kefaletle şartlı serbest bırakılmıştı. Ancak Çin'in hamleleri yeni başlıyordu.
 
Kanada'dan 3 Ocak'ta yapılan açıklamada, Çin'in 1 Aralık'tan bu yana 13 Kanada vatandaşını gözaltına aldığı ancak bunlardan 8'inin serbest bırakıldığını bildirilmişti. Kanada makamları Çin hapishanesinde yatan vatandaşlarının sayısının 200'ü aştığını belirtiyor.