26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Recep ayı orucu nedir?

Recep Ayı üç ayların birincisi olan ve peygamber efendimizin hadislerinde sıkça bahsettiği ibadet ve kulluk ayı olarak biliniyor. Recep ayı aynı zamanda tevbe ve Allah'a dönüş ayıdır. Hürmet ve faziletin en yüksek derecede olduğu bu ayda bol ibadet, zikir ve tespihat yapılması tavsiye edilir. Üç ayların ilki olan Recep ayı için heyecanlı bekleyiş sona erecek. Recep ayı hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.

28 Şubat 2020 Cuma 10:04 - Güncelleme:
Recep ayı orucu nedir?

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşuyor. Yani, üç aylar Recep ayıyla başlıyor. Recep ayı bu yıl 25 Şubat tarihinde başlayacak. Heyecanlı bekleyişin beklediği bu ay hakkında araştırmalar da hız kazandı. Recep ayı aynı zamanda tevbe ve Allah'a dönüş ayıdır. Hürmet ve faziletin en yüksek derecede olduğu bu ayda bol ibadet, zikir ve tespihat yapılması tavsiye edilir. Recep ayı hakkında tüm merak edilenlere haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.

RECEP AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler;

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).

Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."