26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Şaban ayı nedir, önemi ve faziletleri neler? Şaban ayı 2020 ne zaman idrak edilecek?

İslam aleminde recep, şaban ve ramazanı kapsayan rahmet ve bereket mevsimi üç aylar bugün başladı. Üç aylar olarak bildiğimiz kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşuyor. Bu mübarek üç aylar, manevi huzur ve sükunun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı rahmet aylarıdır. Üç aylar on bir ayın sultanının habercisidir olarak biliniyor. Bu aylar girince, Müslümanları uhrevi bir kaplar ve ruhları şenlenir. Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran üç aylar bugün başladı. Bu tarih itibariyle recep ayı idrak edilecek. Recep ayının gelmesi ile birlikte Şaban ayı hakkında da araştırmalar hız kazandı. Şaban ayı 2020 ne zaman idrak edilecek? Şaban ayı nedir, önemi ve faziletleri neler? gibi soruların yanıtları merak ediliyor.

26 Şubat 2020 Çarşamba 07:13 - Güncelleme:
Şaban ayı nedir, önemi ve faziletleri neler? Şaban ayı 2020 ne zaman idrak edilecek?

Şaban ayı 2020 ne zaman idrak edilecek? Şaban ayı nedir, önemi ve faziletleri neler? gibi soruların yanıtları şimdiden araştırılmaya başlandı. İslam alemi için önemi büyük olan üç aylar bugün başladı. Üç aylar, Recep ayı ile başlayacak ardından Regaip Kandili idrak edilecek. 'Manevi diriliş ve arınma mevsimi' olarak bilinen üç aylar hakkında da araştırmalar hız kazandı. Şaban ayı, Hicrî yılın sekizinci ayıdır. Sözlükte “dağılmak, gruplara ayrılmak” anlamındaki şa‘b kökünden türeyen Şa‘bân kamerî yılın Receb‘den sonra, Ramazan‘dan önce gelen sekizinci ayının adıdır ve dinî gelenekte önemli bir yeri olan Üç Aylar‘ın ikincisidir. Şaban ayına dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 

ŞABAN AYI 2020 NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran üç aylar bugün başladı. Bu tarih itibariyle recep ayı idrak edilecek. Bu ay içindeki Regaip Kandili'nin tarihi de 27 Şubat olacak.

21 Mart’ta ise Miraç Kandili Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerle ihya edilecek. Şaban ayı ise 25 Mart’ta başlayacak ve 7 Nisan’da Berat Kandili ihya edilecek.

ŞABAN AYI NEDİR?

Şaban ayı, Hicrî yılın sekizinci ayıdır. Sözlükte “dağılmak, gruplara ayrılmak” anlamındaki şa‘b kökünden türeyen Şa‘bân kamerî yılın Receb‘den sonra, Ramazan‘dan önce gelen sekizinci ayının adıdır ve dinî gelenekte önemli bir yeri olan Üç Aylar‘ın ikincisidir.

ŞABAN AYI'NIN FAZİLETİ NEDİR?

Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

Allah Teala Hazretleri aylardan Receb, Şa'ban, Ramazan ve Muharrem aylarını ihtiyar etmiş ve bunlardan da Şaban ayı Efdali Enbiya sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizin şehri olduğu için Şa'ban ayını faziletli kılmıştır. Şakkı Kamer Şa'ban ayında vuku bulmuştur.

Aynı zamanda mübarek Berat Gecesi de Şaban ayı içindedir. Şaban ayının 15. gecesi Berat Gecesidir.

Hz. Ali (ra) dan, Peygamber (sav) şöyle buyurduğunu rivayet etti.

"Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: “Bağışlanmak, af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.”İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve't-Terhib, II,473).

"Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar."(İbn Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

“Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” (İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568).

"Şüphesiz ki Allah ve melekleri o peygambere çok salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin tamin bir teslimiyette de selam verin." (Ahzab; 56) ayeti celilesi de Şa'ban ayında nazil olmuştur.