15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Saldırıların ardında Paralel’in izleri var

AFAD Başkanı Fuat Oktay, Kobane olayları ve Suriyelilere yönelik saldırılarda paralel yapının etkisini açıkça gördüklerini söyledi. Oktay, “Ne kadar büyük işler yaparsak yapalım paralel yapının medyası hep olumsuz haberler yayıyor” dedi.

Erdinç Akkoyunlu21 Ocak 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Saldırıların ardında Paralel’in izleri var

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, 6-7 Ekim Kobani olayları ile Ağustos ayında Türkiye’de Suriyeli ayaklanması olarak Paralel Yapı medyası tarafından sunulan olayların iç yüzünü ve Suriyelilere dönük yeni faaliyetleri STAR’a açıkladı. Oktay, Paralel Yapı’nın hedefine koyduğu AFAD’ın mazluma yardımdan hiçbir gücün vazgeçiremeyeceğini söyledi.

Suriye’de Esad rejimi ile muhalifler arasında 4 yıldır süren iç savaş nedeniyle Türkiye’de 1 milyon 652 bin Suriye vatandaşının bulunduğu bilgisini veren Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, “1 milyon 550 bini biyometrik kayıt altına alındı. Kayıt altına almak verilen hizmetler ve yardıma ihtiyaç duyanlar ile güvenlik açısından önemliydi. Yakın süre içinde tamamı kayıt altına alınacak.” dedi.

Olumsuz haberler kesilmiyor

AFAD kamplarında 20 Ocak 2015 itibariyle 10 ildeki kamplarda 229 bin 300’ü Suriyeli, 6 bini Iraklı Ezidi olmak üzere 235 bin kişinin kaldığını belirten Oktay, Kobanililer için de Türkiye’nin en büyük kampını yapmalarına karşın paralel basında olumsuz haberlerin ardı arkasının kesilmediğini belirterek, “Burada fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Harika bir ortam var. Güzel ortama rağmen bu tür negatif haberler çıkıyor” diye konuştu.

Tellerden içeri ben bizzat aldım

Şehirlerde yaşayan 1 milyon 400 bin Suriyeli olduğunu hatırlatan Fuat Oktay, 2014 Ağustos’unda Gaziantep’te başlayıp Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adana’da yaşanan kavga ve olaylara aynı zamanda 6-7 Ekim Kobani olaylarına değinerek, kışkırtmalara işaret etti. Türkiye’nin Suriyelilere dönük kucak açışından rahatsızlık duyulduğuna işaret eden Oktay, Paralel Yapı’nın uğraşmalarını şöyle anlattı: “Gaziantep, Maraş ve Urfa olaylarında yine 6-7 Ekim olaylarında nelerin kıyısından döndüğümüzü sonradan anladık. Kameraların karartılması, olayların çıkarılmasıyla 6-7 Ekim’i yaşadık. Sanki Kobani’dekilere destek veren sadece Türkiye değilmiş gibi bir olay yaşadık. 5 günde 200 bin kişiyi aldık. Ben tel örgülerden insanları içeri aldım.  Provokasyonlar yaşandı. 6-7 Ekim’de biz Kobani’ye yardım ederken teşekkür beklediğimizde taş sopa gördük. Paralel denilen yapı Türkiye devletinin her kademesiyle ilgileniyorsa AFAD ile ilgilenmemesi, sorununun olmaması mümkün değil. Türkmen olayı, Suruç olayına benzer bir olaydır. Öyle bir yapıdan bahsediyorsunuz ki yardım edince ‘Niye ettin’ diye TIR’ları durduran, edince de ‘Niye ettin’ diye bağıran bir yapı. Türkiye’de oynanan ciddi oyunun tamamen farkındayız bu oyunun hiçbirine gelmeyeceğiz.”

Türkiye’nin şu ana kadar 5 milyar dolar harcarken, zengin ülkelerden ise 4 yılda sadece 85 milyon dolar yardım geldiğini belirten Oktay, “Bugün itibariyle 302 milyon dolar uluslararası yardımın tamamı. BM’ninki 217 milyon dolardır” bilgisini verdi.

250 bin Suriyeli çocuğa eğitim

Eğitim alması gereken 500 bin Suriyeli çocuktan şu anda kamplarda kalan 175 bininin eğitim alabildiğini belirten Oktay, “Bu çocukları sokaktan çekmek istiyoruz. Şu anda YEBİS (Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi) uygulamaya kondu. Bununla yaptığımız şey e-okul benzeri sistemle en yakın okula değil, eğitim sistemine almak. MEB’in belirlediği okullarda da eğitim süresi bitince örgün eğitimden faydalanmak isteyenlere destek vermek. 250 bine yakın yeni öğrenci demek. Çocukların eğitimine dönük en ciddi çalışma. Uluslararası camiadan beklenti vardı ama bunu görmedik kendimiz yapacağız.” dedi.