4 Ağustos 2025 Pazartesi / 10 Safer 1447

'Şanlı Zafer’in 104’uncu yıldönümü kutlu olsun'

Çanakkale, yalnızca Birinci Dünya Savaşı’nda bir cephe demek değildir. Çanakkale demek sadece bir kahramanlık destanı da değildir. Çanakkale, İstanbul’un fethi gibi, çağ açıp çağ kapatan, Türk Devleti’nin, Türk Milleti’nin topyekûn giriştiği bir var olma mücadelesidir. Bizim Türk Milleti’nden kastımız etnik bir tanım değil; Türk Milleti Pomak’tır, Türk Milleti Çerkez’dir, Türk Milleti Kürt’tür, Türk Milleti Roman’dır, Boşnak’tır. Çanakkale, ezilmiş halkların emperyalizme başkaldırısıdır.

18 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Şanlı Zafer’in 104’uncu yıldönümü kutlu olsun'

Çanakkale Savaşı, sadece milletimizin ve devletimizin makûs talihini değiştirmekle kalmamış, dünya siyasi tarihini de köklü bir şekilde değiştirmiştir. İtilaf devletlerinin yardım götüremediği Çarlık Rusyası yıkılmış, dünya yepyeni bir yapıya bürünmüştür. Dönemin süper gücü İngiltere başarısızlık nedeniyle hükümetini düşürmüş, Britanya’nın “Yenilmez Armada” sıfatı paramparça olmuştur. Çanakkale Zaferi, Kuzey Afrika ve Asya’daki sömürge durumundaki istila edilmiş devletlerin özgürlük mücadelelerini başlatmaları için bir umut ışığı olmuştur. Yeni Zelandalılar, Avustralyalılar kendi millî birliklerini Çanakkale’den sonra keşfetmişlerdir. 

Çanakkale ruhunu veren iki kavram var: Birliktelik ve fedakârlık. Anadolu’nun 81 vilayetinin dışından, Kerkük’ten, Musul’dan, Şam’dan, Selanik’ten gelen Mehmetçikler yan yana savaşıp birlikte şehit düşmüşlerdir. İşte şehitlerin yattığı bu topraklar 400 yıllık birlikteliğimizin en büyük ve en şerefli kanıtıdır. Çanakkale imanın imkâna galebe çaldığı yerdir. Çanakkale, yaşanmış ve bitmiş bir zafer de değildir, hâlen devam eden bir süreçtir, hâlen devam eden bir mücadeledir.  

Çanakkale, Mustafa Kemal’in tarih sahnesine çıktığı yerdir. Mustafa Kemal’in Mustafa Kemal olduğu, Mustafa Kemal’in Atatürk olduğu yerin adıdır Çanakkale. 

Bize düşen, bugün de, tıpkı 1915’de olduğu gibi, Çanakkale ruhunu yeniden tesis etmektir. Bunun en güzel yolu da, Çanakkale’yi ziyaret etmekten, Gelibolu Yarımadası’nda o havayı yeniden ve tekrar tekrar teneffüs etmekten geçiyor. Son 10 yılda yapılan yatırımlarla, şehitliklerimiz, bu manevi havaya layıkıyla ev sahipliği yapacak duruma gelmiştir. Ziyaret edenlerin o havayı hücrelerinin en derin yerlerinde hissetmelerini sağlayan, hüzün ve gururu bir arada yaşatan bir hal almış, her yıl yüzbinlerce kişiyi ağırlamaya başlamıştır. Çanakkale’miz, tek başına bu yönüyle değil, daha birçok vesile ile ziyaret edilecek, gezip görülecek bir şehirdir. Anadolu yakasındaki şehitlik ve tabyalarıyla, modern bir müze kazandırdığımız Truva ören yeriyle, antik kentleriyle, Adaları, Assos’u, Kazdağları, termal tesisleriyle, yılın her zamanı ziyaret edilebilecek, her yaştan her kesimden misafirlerimizin ilgisini çekebilecek alanlara sahip, sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı kentlerinden birisidir. 

Yıllardır çeşitli sıfatlarla hizmet ettiğimiz bu kentte, hem hemşehrilerimizin daha ferah, daha rahat yaşamalarını sağlamak, hem de gelen misafirlerimizin kentimizden daha mutlu ayrılmaları için gerekli çalışmaları yapmak öncelikli hedefimizdir. Hazırladığımız projeler, yaptığımız ve yapmayı planladığımız çalışmalar sadece bu amaca yöneliktir. Türkiye’nin ön sözü dediğimiz Çanakkale’mizi hak ettiği kent kimliğine kavuşturmak istiyoruz. Bunun için hazırlık yapıyoruz. İstiyoruz ki; Çanakkale’miz artık sadece şehitlikleriyle, havasıyla, doğasıyla, kültürel güzellikleriyle anılsın. Gelen tüm misafirlerimiz, şehrimizin güzelliklerinden doyasıya istifade etsin. Burada yaşayan hemşehrilerimiz, tüm alanları önceden planlanmış, daha yeşil, daha ferah, meydanlarıyla, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla, kültürel alanları, sosyal donatıları ve tüm at yapısıyla, gerçek anlamda modern bir kentin olanaklarından istifade etsin. 

Turizm ve Üniversite kenti hedefi ile yürüyen, bu hedefe uygun şekilde, doğal dokusunu koruyarak, hem fiziki yapısı hem ekonomisi büyüyen bir şehir arzuluyoruz. 

Önümüzdeki sene, daha çok misafirimizi, trafik yoğunluğundan, otopark karmaşasından uzak, geniş ve ferah alanları hazırlanmış kentimizde ağırlamayı umuyoruz. 

Bu vesile ile Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’ncü yıldönümünü kutluyor, şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. 

  

Ayhan GİDER Cumhur İttifakıAK PartiÇanakkale BelediyeBaşkan Adayı 

ÖNERİLEN VİDEO

Ders gibi mücadele! Anne tavuktan kargaya geçit yok!

Kapat
Video yükleniyor...