15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

SAÜ İmplant Merkezi kuruyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi (Orto-Dent-Mer) kuracak. SAÜ'nün, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteğiyle kuracağı merkezde, öncelikle Türkiye'de ticari olarak satılan dental ve ortopedik implantların tasarımı, yüzey kaplama işlemleri, muhtelif performans ve canlı hayvan deneyleri, gerçekleştirilecek.

7 Kasım 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
SAÜ İmplant Merkezi kuruyor
SAÜ tarafından 350 metrekarelik bir alana kurulması planlanan merkez bünyesinde Türkiye'de henüz bulunmayan Vakum Plazma Sprey Kaplama Ünitesi, Sterilizasyon ve Temiz Odası yer alacak. Merkez içinde ayrıca hali hazırda faaliyette bulunan, 6 milyon TL'lik bir lojistik destek ünitesi de bulunuyor. Proje ekibinde Makine ve Metalurji Mühendisliği öğretim üyeleri ile temel bilimci biyolog, farmakolog, diş hekimi ve ortopedistler görev alacak. Merkez, açık bir laboratuvar gibi hizmet verecek.

Proje hakkında bilgi veren SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, projenin tamamlanmasıyla birlikte milyonlarca dolar değerindeki implant ve protez parçaların Türkiye'de kaplanmaya başlayacağını söyledi. Merkezle implant kaplamalarının uygun maliyette üretilebilir kılınacağını ve insanların bu malzemelere daha kolay şekilde ulaşmasının mümkün olacağını kaydeden Üstel, "Ülkemizde gerek kısmen fason olarak üretim yapan gerekse yurt dışından ithalat yapan firmalar için yeni tasarımların oluşturulması, özel kaplama işlemleri ve performans testleri gerçekleştirilebilecek. Biyomedikal teknolojiler ülkemizde ithalata dayalı. Ülkemiz dünya üzerinde biyomedikal pazar bakımından ilk 30 ülke arasında yer alıyor. Ancak bu pazar büyüklüğü ithalata dayanmakta olup ülkemizin sağlık harcamaları yıllık 35-40 milyar dolara ulaşmıştır. Bu pazardaki oyuncularımız genellikle KOBİ niteliğinde işletmeler olup yapılan biyomedikal saha ihracatları ithalatı karışmaktan çok uzak." dedi.

Ortopedik implant sahasındaki araştırmaların ülke için vazgeçilmez öneme sahip olduğunun altını çizen Üstel, şunları kaydetti; "Ülkemizde son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 572 bin vatandaşımız yaralanmış ve büyük bir kısmı ortopedik tedaviye ihtiyaç duymuştur. Temel tedavi uygulaması olan ortopedik ve dental implant uygulamaları birçok vatandaşımızın ekonomik olarak ulaşabileceği noktadan uzaktır. Hem dünyadaki hem de ülkemizdeki ekonomik boyutu yıllık milyonlarca doları bulan bu sahadaki bilimsel ve ticari çalışmaların arttırılması ülkemiz açısından son derece önemlidir. Ortopedik implant araştırmaları ülkemiz için vazgeçilemez ve ertelenemez bir öneme sahiptir."

PROJE 24 AYDA TAMAMLANACAK

Üniversitenin bu projeyi gerçekleştirecek imkanlara sahip olduğunu belirten Üstel, "DPT, TÜBİTAK, BOREN gibi köklü kuruluşlardan çeşitli yıllarda alınan projeler ile yaklaşık 5 Milyon TL'lik bir yatırım ile kurulan SAU-TESLAB ile robotik ve bilgisayar kontrollü kaplama sistemleri yanı sıra karakterizasyon cihazları bulunan bir laboratuvar altyapısına sahibiz. Doktora ve master öğrencilerimiz laboratuvarda aktif olarak bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Bunun dışında muhtelif üniversitelerden gelen araştırmacılar ile yapılan bilimsel çalışmalar ile yetişmiş ve yoğun bilgi birikimine sahip insan gücü ile çalışmaktayız." diye konuştu.

3.2 milyon TL'lik Bölgesel Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi Projesi'nin 2 milyon TL'lik kısmını MARKA karşılayacak. Kalan kısım SAÜ bütçesinden karşılanacak. SAÜ ayrıca personel, malzeme, ekipman, bina desteği sağlayacak. Proje 24 ayda tamamlanacak.

Projenin protokol imza töreni 8 Kasım 2012 Perşembe günü Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA'da yapılacak.