24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Şifa Üniversitesi'nden Gürcistan çıkarması

Şifa Üniversitesi, uluslararasılaşma faaliyetleri kapsamında her geçen gün yeni adımlar atıyor.

İZMİR (CİHAN) 27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Şifa Üniversitesi'nden Gürcistan çıkarması
Birçok ülkedeki üniversite ve sağlık gruplarıyla işbirliği anlaşmaları bulunan Şifa, bu defa rotayı Gürcistan’a çevirdi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Atabay, Kurumsal Gelişim ve İletişim Daire Başkanı Ercan Ayyıldız, Tıbbi Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Uyar, Yabancı Diller Bölüm Başkanı Sami Şahinduran ve beraberindeki heyetin ilk durağı, Tbilisi (Tiflis) State Medical University oldu. Gürcistan’ın en büyük tıp fakültesini bünyesinde bulunduran üniversitenin yönetimiyle yapılan görüşmelerde, Erasmus ve Mevlana programları kapsamında yapılabilecek ortak çalışmalar üzerinde çalışıldı ve akademik işbirliği kararı alındı.

Şifa Üniversitesi heyetinin ikinci durağı ise 1923 yılında Rusya tarafından kurulan Georges-Eliava Bakteriyofaj Enstitüsü oldu. Ziyaret hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atabay, bu enstitüdeki polikliniğin, bakteriyofajların antibiyotiklere direnç gösteren bazı enfeksiyonlarının tedavisinde kullanıldığını aktardı. Atabay, “Antibiyotiğin keşfinden önce insanlar, bakterileri öldüren bu virüsleri üreterek enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele ediyorlardı. 1940’larda antibiyotiğin keşfi ve klinik uygulamalarıyla antibiyotikler tercih edilmeye başlandı. Bugün gelinen noktada ise bazı bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç gelişimi sözkonusudur ve bu durum gittikçe önem kazanmaktadır. Bu nedenle bakteriyofaj tedavileri yeniden dünyanın gündemine geldi.” dedi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü olarak bu alanda kendilerinin de bilimsel çalışmalar yapmayı hedeflediklerini belirten Atabay, Şifa Üniversitesi bünyesinde bir bakteriyofaj çalışma laboratuvarı kurmayı planladıklarını ve Georges-Eliava Bakteriyofaj Enstitüsü ile ortak proje geliştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

SAĞLIK TURİZMİ ATAĞI

Kurumsal Gelişim Daire Başkanı ve Yurtdışı Hasta Departmanı Genel Koordinatörü Dr. Ayyıldız ise Gürcistan’da sağlık turizmine yönelik birçok ziyaret yaptıklarını söyledi. Gerek Uluslararası Karadeniz Üniversitesi ve Tiflis Tıp Fakültesi gerekse Tiflis’teki birçok hastane ve klinikle bu yönde görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Şifa Üniversitesi hastaneleri olarak, sağlık turizmine yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda birçok ülkeyle işbirliklerimiz ve devam eden projelerimiz var. Şimdi buna Gürcistan’ı da eklemek istiyoruz. Bu ziyaretimizde bu yönde önemli adımlar attık.” diye konuştu.