15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Sınırlara sensörlü ışık kamera ve karakol yolda

Türkiye, sınır güvenliği için dünya örneklerini mercek altına aldı. İçişleri Bakanlığı’na sunulan raporda, sınırların yönetiminin tek merkezde toplanması, sınırlara sensörlü lamba, plaka okuyucu ve kamera yerleştirilmesi gibi öneriler yer aldı.

Ahmet Fatih Erturan15 Ocak 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Sınırlara sensörlü ışık kamera ve karakol yolda
YENİ TEDBİRLER GETİRİLECEK

ABD’nin sınır güvenliği çalışmasının yanı sıra Türkiye son zamanlarda bu konudaki tedbirlerini oldukça artırmış durumda. Türkiye-Suriye ve Türkiye-Irak sınırında çalışmalar yapan İçişleri Bakanlığı sınırda 4 metrelik çelik dikenli tellerin hem Türkiye tarafına hem de Suriye tarafına 3 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde hendekler kazarak geçişi neredeyse engellemiş durumda. Öte yandan hendeğe paralel olarak Suriye tarafını gösteren 25 metre aralıklarla aydınlatma direkleri yerleştirilirken Türkiye tarafında belirli noktalarda mayınlar bulunuyor. Öte yandan sınır kapılarını tamamen elden geçiren Türkiye üst düzey güvenliğe sahip kapılar haline getirildi. Eski sınır kapılarına göre oldukça değişen kapılara çelik bariyer, sensörlü aydınlatma, kameralar ve kimlik belirleyen sistemler yerleştirildi.

Türkiye'nin özellikle Suriye ve Irak sınırlarındaki güvenliği için yeni bir çalışma başlatıldı. Geçtiğimiz aylarda dünyanın en yoğun kara sınır kapısı olarak da bilinen ABD-Meksika arasındaki kapılardan biri olan ‘San Ysidro’nun incelenmesi için Türkiye’den bir heyet gönderildi.

Sınırlar tek çatı altında

Heyet, ABD’nin kısa bir sürede etkili olduğu sınır güvenliği konusunda bilgi aldı. Alınan bilgiler doğrultusunda heyette bulunan Kilis Valisi Süleyman Tapsız’ın hazırladığı rapor İçişleri Bakanlığı’na sunuldu. Raporda en göze çarpan tedbir ise  yasadışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığı risklerinin yüksek olduğu Meksika sınırında yoğunlaşan ABD, sınır kapılarından yaklaşık 50-75 mil içeride genellikle ara yolların ana yollara kavuştuğu yerlerde ‘Daimi Kontrol Noktası’ ve ‘Sınır Devriye Karakolu’ kurmuş.

Karakol, ışık, kamera

Böylece sınırdan girmeyi başaran birisi olsa bile ülke içine giremiyor. Sınırlar Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi bünyesinde bulundurduğu canlı radarlar, uçakların uçuş bilgileri, uydu izleme, zeplinler ve gemi takip sistemi kullanıyor. Sınırda 12 metre boyunda üstü çelik dikenli tellerle kaplı bir duvar var. Duvarın yapılamadığı zorlu coğrafyalarda ise sensörlü aydınlatma direkleri ve kameralar yerleştirilmiş. Sınıra yaklaşıldığı anda ışıklar merkeze sinyal gönderiyor. 

Otomatik plaka okuyucu

Sınır kapılarında ise otomatik plaka okuyucuları var. Araç kapıya geldiğinde kartını okutuyor ve böylece bilgi memurun önüne otomatik olarak düşüyor. İkincil muayenede eğitimli köpekler ile X-Ray cihazı kullanılıyor.