24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

MGK alınan kararlar nelerdir?

Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun engellenmesi için, Türkiye’nin diplomatik temasları sürerken, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu 15:00'te, Bakanlar Kurulu 18:00'de toplandı.

23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
MGK alınan kararlar nelerdir?

MGK alınan kararlar nelerdir? Meclis'te Irak ve Suriye tezkeresi nasıl sonuçlanacak?  soruların yanıtlarını bu haberimizde sizler için derledik. AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Meclisin Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanması için 213 milletvekili imzasını taşıyan başvuruyu TBMM Başkanı'na sundu.  TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş'u makamında kabul etti.
 
Elitaş, hükümetin, Irak ve Suriye'de oluşan hadiselerle ilgili Anayasanın 92. maddesine göre yurt dışına asker gönderme izni talebiyle ilgili tezkeresinin TBMM Başkanlığına ulaştığını anımsattı. Elitaş, bu çerçevede 213 AK Parti milletvekilinin imzasıyla, uygun görüldüğü takdirde bugün saat 16.00'da Genel Kurulu olağanüstü toplantıya davet yazısını hazırladıklarını kaydetti ve yazıyı Kahraman'a verdi.
 
Kahraman da saatin uygun olduğunu belirterek, "Başvuruyu alıyoruz ve inşallah TBMM'de gereken prosedür yerine getirilecektir, tezkere oylanacaktır. Çağrıyı yapıyoruz ve inşallah saat 16.00'da Genel Kurulu olağanüstü topluyoruz. Gündemimiz tezkerenin görüşülmesi, oylanması. Hayırlı, uğurlu olsun." dedi.
 
Kahraman, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tezkere görüşmelerine katılacak mı?" sorusuna "evet" karşılığını verirken, aynı soruyu AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Kendi takdirlerinde." diye cevapladı.
Kabulde, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da hazır bulundu.

22 EYLÜL MGK TOPLANTISINDA HANGİ KARARLAR ALINDI?

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ile Bakanlar Kurulu toplantısında hangi kararlar alınacağı merak ediliyor. Son dakika MGK kararı ve Bakanlar kurulu toplantısı detaylarını bu haberimizde derleyeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan son dönemin en kritik MGK'sı sona erdi. Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun engellenmesi için Milli Güvenlik Kurulunda bu konuda önemli kararlar alınması bekleniyor. MGK’nın hemen ardından toplanacak Bakanlar Kurulu’nda IKBY’ye yönelik uygulanabilecek yaptırımların masaya yatırılması bekleniyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin referandum ısrarı sürerken ve Kerkük adım adım çatışmaya sürüklenirken Türkiye’de gözler bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) zirvesi ve hemen ardından toplanacak Bakanlar Kurulu’na çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu 15:00'te, Bakanlar Kurulu 18:00'de bir araya geldi. Peki Milli Güvenlik Kurulu’nda hangi konular masaya yatırıldı? MGK alınan kararlar nelerdir? Konu ile ilgili tüm yeni gelişmeleri bu haberimizde aktarmaya devam edeceğiz...

MGK KARARI TAM LİSTE

- IKBY vakit varken referandum kararından vazgeçmeli

- Referandum yapılırsa Türkiye uluslararası haklarını mahfuz tutar

MGK bildirisinden: Referandumun yapılması halinde Türkiye ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar.

MGK bildirisinden: IKBY yönetimi vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir
 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Kritik MGK sona erdi ve yapılan yazılı açıklamada IKBY'nin referandum kararı almasına ilişkin, "Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar" denildi. Açıklamanın devamında, "IKBY yönetimi vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir. Bu takdirde
Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilmiştir" ifadesi kullanıldı.

"BÖLGEMİZİN TAMAMINA ZARAR VERECEK VAHİM SONUÇLAR..."

MGK bildirisinde ayrıca, "Türkiye'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi, uluslararası toplum ve Irak merkezi hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak ile birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir" denildi.

TOPLANTI ÖNCESİ

MGK ve Bakanlar Kurulu'nun ardından gözler TBMM'de olacak. TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkeresi için 23 Eylül Cumartesi günü saat 16.00'da olağanüstü toplanacak.

MGK'NIN ARDINDAN BAKANLAR KURULU

MGK’da TSK’nın bölgeye yönelik harekât planları, son gelişmeler ışığında gözden geçirilecek. Irak sınırının hemen ötesinde olası bir çatışma ortamına karşı Türkiye’nin gerekli güvenlik tedbirlerini alması ve 75 km derinlikte olaylara müdahale ederek sınır güvenliğini sağlaması, Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan bir hak olarak masaya gelecek.

MGK’nın hemen ardından toplanacak Bakanlar Kurulu’nda IKBY’ye yönelik uygulanabilecek yaptırımların masaya yatırılması bekleniyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin hava trafiğinin IKBY’ye kapatılması, Habur’dan yapılan ticaretten IKBY’ye aktarılan payın doğrudan merkezi yönetime aktarılması veya sınır kapısının değiştirilmesi, yine IKBY’nin petrol sevkiyatının yavaşlatılması ve işlenmiş petrol ürünleri satışının sınırlanması veya ileri aşamada bunların durdurulmasına varan yaptırım seçenekleri masaya yatırılacak. Barzani’nin Türkiye’deki şirketlerine yönelik denetimlerin sıkılaştırılması gibi önlemler de görüşülmesi beklenen konular arasında.



IRAK SINIRINDA MEVZİLER HAZIR!

Irak sınırının sıfır noktasındaki Habur Sınır Kapısı’na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan TIR parkının karşısındaki tatbikat alanı dün de genişletildi.

Tatbikata katılan büyük bölümü tank olmak üzere geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı, tank çekicileri, ilk yardım araçlarından oluşan araçlar ile çok sayıda askerin katıldığı tatbikatta, iş makineleriyle kazılan mevzilere kırmızı şerit çekildi.

Tankların sürekli manevra yaptığı alanda iş makineleriyle kazılan mevzilere yerleştirilen zırhlı araçlarda askerler nöbet tutuyor. Çok sayıda askerin görev aldığı tatbikatta, büyük bölümü tank olmak üzere çok sayıda askeri araç da katılıyor.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, Silopi-Habur bölgesinde tatbikat başlatıldığı belirtilmişti.Açıklamada, tatbikatlaeş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesindeki operasyonların da sürdürüldüğü kaydedilmişti.




Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yaptırımların yol haritasını çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yarın hem Milli Güvenlik Kurulu Toplantımızı yapacağız hemen arkasından da Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. Tabii bütün bunlarla beraber atacağımız yeni bir adım daha var" dedi. Erdoğan, "Cumartesi günü de hükümetimizin yurt dışına asker gönderme kararı söz konusu. Bunu parlamentoya getirecek. Dolayısıyla parlamento olağanüstü toplantıya çağrılmak suretiyle parlamentodan yurt dışına asker gönderme kararını çıkaracağız ve bunun çıkarılmasıyla da buradaki şu andaki süreç çok daha farklı bir istikamette gelişecektir diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

TBMM Irak ve Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanacak

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkeresi için 23 Eylül Cumartesi günü saat 16.00'da olağanüstü toplanacak.

26. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı nedeniyle 1 Ekim Pazar günü toplanacak olan Meclis, bu tarihten önce mesaisine başlayacak.

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi için, 23 Eylül Cumartesi günü saat 16.00'da olağanüstü toplanacak.

Söz konusu Başbakanlık Tezkeresi daha önce Genel Kurul'da, 2 Ekim 2016 tarihinden 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmıştı.



"MHP, tam kadro Genel Kurul'da olacak"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP Grubu'nun, 23 Eylül Cumartesi olağanüstü toplanacak olan Genel Kurul'da tam kadro olacağını, Irak ve Suriye Tezkeresi'ne olumlu oy vereceğini bildirdi.

AA'ya açıklama yapan Akçay, MHP Grubu'nun 23 Eylül Cumartesi tam kadro Genel Kurul'da olacağını söyledi.

Tezkereye olumlu oy vereceklerini bildiren Akçay, "Bu, yapılması planlanan referanduma karşı TBMM’den verilecek kararlı ve güçlü ses olacaktır." dedi.

Olağanüstü toplantıda Irak ve Suriye tezkerelerinin görüşüleceğini belirten Akçay, "25'inde yapılması istenen referanduma karşı, TBMM’nin Türk milleti adına vereceği kuvvetli ve kararlı adımı bütün dünya görecek." diye konuştu.