19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Süheyb Öğüt: 'Cumhurbaşkanı hükümeti yalnızlaştırmadı'

A Haber'de Zeynep Bayramoğlu'nun sunduğu Kadraj programına katılan Yeni Şafak Gazetesi yazarı Suheyb Öğüt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 17 Aralık'ta İstanbul merkezli gözaltılarla başlayan operasyonla ilgili ifadelerini ve toplumsal yapıya etkilerini yorumladı.

25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Süheyb Öğüt: 'Cumhurbaşkanı hükümeti yalnızlaştırmadı'
CUMHURBAŞKANI HÜKÜMETİ YALNIZLAŞTIRMADI

"Bir tarafı ile geç görülebilir ama diğer tarafıyla ben sayın Cumhurbaşkanı'nın çok iyi siyaset birisi olduğunu düşünüyorum. Birileri şöyle zannetmiş olabilir, sanki Başbakan ile kendisi arasında bir tenakuz var, sanki bir tenakuz, çelişki var, farklı bir siyasa ihtas ediliyormuş gibi telakki edilmiş olabilir, öyle bir şey yok, bize gelen duyumlar da bu yönde. Hükümeti yalnızlaştıracak bir açıklama yapmadı. Olup olabilecek en dengeli açıklamayı yaptı. Şu ana kadar beklenmesinin manası vardı, ateşe körükle gitmedi bu anlamda isabet oldu. Mesaj da alındı. Cumhurbaşkanımız gibi suhuletle hilim ile meseleleri halletmeye çalışan bir siyasi aktör bile mevcut olanlara dair mesafe koyuyorsa oradaki mesafesini ihsas edecek şekilde açıklama yapıyorsa bundan her grup mesajını almalı. Onu bile rahatsız eden belli durumlar varsa bunu ciddiye almak gerekir. Herkes alacağı manada mesajı almıştır"

FETHULLAH GÜLEN YURTDIŞINDA ARTIK ERDOĞAN MUHALİFİ OLARAK TAKDİM EDİLİYOR


Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçilerinin 17 Aralık operasyonunun hemen ardından Hizmet hareketi ile bağlantılı Gazeteci ve Yazarlar Vakfı ile buluşmasını ise Suheyb Öğüt;
"Cemaat ile sivil toplumu birbirinden sosyolojik ve teorik olarak ayırmak mümkün değil. Gülen Cemaati muhtelif STK'lardan müteşekkil. Muhatap alınabilir. Bence siyasi bir gruptur, bunu negatif manada söylemiyorum. Mesele şu anda tam böyle bir zamanda Kılıçdaroğlu da gitmişti ABD Büyükelçisi ile görüşmüştü. Bu süreç içinde bir hata, en büyük hata da Amerika'nın. Amerika Türkiye üzerinde pazarlığı olduğunu doğrulamış oldu bu görüşmeyle. Ne olsa bir şekilde ABD mi İsrail mi soruları sorulurdu daha fazla sorulacak. Komplo kuralım demiyorum ama parmak bir yeri işaret ettiği zaman sadece aptallar parmağa bakar denir. Görünene bakarak hakikati anlayamıyoruz. Görünen artık sadece görünen değildir. Asıl hiçbir komplo yok demek tam bir komplo kurmuş olabiliyorsunuz. Komplo teorilerine de boğulmamak gerek. Gezi sürecinde de aynısı oldu, ya komploya boğuluyoruz ya da hiç komplo yok diyoruz. ikisi de abesle iştigal. Gerçekliği hissediyoruz, nüfus edemesek de. Toplantının Cemaat açısından itibar kaybına karşı yapıldığını da söyleyemeyiz, uluslararası arenada Erdoğan'a karşı müthiş bir öfke var, onu götürecek güç yok , derin yapılanmalar işi halledemedi. Bu sefer muhalefet partisi görünmüyor, bir figüre ihtiyaç vardı. Geçen yurtdışındaki gazetelerde Gülen'in Erdoğan'a muhalif güç olarak takdim edildiğini gördüm. Böyle bir itibar edindiler. Bu toplantı da bunun sonucu olabilir." şeklinde yorumladı.