16 Aralık 2024 Pazartesi / 15 CemaziyelAhir 1446

Tebriz’den Toroslar’a...

Fuzuli’den Mevlana’ya, Şah Hataî’den Yunus Emre ve Neşet Ertaş’a geleneksel damarlardan beslenen proje, dinleyeni rock ve blues gibi modern müzik formlarına götürüyor.

MAGAZİN SERVİSİ2 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tebriz’den Toroslar’a...

KARDEŞ Türküler’in üyesi Feryal Öney ile İran’ı terkedip Türkiye’ye yerleşen müzisyen Cavit Murtezaoğlu’nun bir araya getiren ‘Tebriz’den Toros’a’ projesinin albümü Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı. Feryal Öney’i herkes güçlü sesiyle Kardeş Türküler grubunun solistlerinden biri olarak tanıyor. Cavit Murtezaoğlu ise Ehl-i Hak müziğinin içinden gelen, çalışmaları blues’dan makama hatta avangarde müziğe izler taşıyan bir sanatçı. Her ikisini buluşturan proje ise İran’dan Türkiye’ye bir coğrafyanın düşünürlerinin izini sürüyor, onların öğütlerini saz ve sözle anlatmayı amaçlıyor.

Bağlama ile bas gitar yan yana

12 eserlik albüm, ritüel müziklerine yaslanarak yapılmış bestelerden oluşuyor. Alevi müzikleri rock ve blues etkileriyle buluşuyor. Tebriz’den Toros’a kadrosunda Murtezaoğlu ve Öney’e bas gitarda Abdullah Shakar, kemençede Arslan Hazreti, tanbur, def, sintisayzır ve piyanoda Can Porvas, perküsyonda Selda Öztürk ve bağlamada Uğur Küçük eşlik ediyorlar.

‘Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ projesi olarak hayata geçirilen albüm, İran’dan Anadolu’ya uzanan müziğin izlerini sürüyor. ‘Tebriz’den Toros’a’, Şems’ten Mevlâna’ya, Nesîmi’den Fuzûli’ye,  Şah Hataî’den Yunus Emre’ye, Pîr Sultan’dan Çekiç Ali’ye, Balım Sultan’dan Ali Ekber Çiçek’e, Neşet Ertaş’tan Âşık Mahzunî’ye, Afe Bacı’ya bu coğrafyanın güçlü ezgilerini yorumluyor.