Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrencinin iyi bir liseye girmek için yarıştığı TEOG ortak sınavlarının ilkinin sonuçları açıklandı. Son 4 yıldır SBS'de en başarılı okul olan Doğa Koleji, bu yıl da kırılması çok zor bir rekora imza attı. TEOG'da tüm sorulara doğru veya 1 yanlış cevap veren öğrenci başarısını bu yıl yüzde 30 arttırdı. SBS'den sonra TEOG'da başarıyı yakalayan Doğa Koleji, öğrencilerini Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) belirlediği müfredatla yüzde 100 uyumlu sorularla sınava hazırlıyor.
Öğrencilerin lise yarışının ilk etabı sonlandı. Geçtiğimiz yıllarda başarısıyla göz dolduran Doğa Koleji bu yılda kırılması zor bir rekora imza attı. Ortaokulda uygulanan, öğrencilerin akademik gelişiminin yanı sıra kişisel gelişimlerini de ortaya çıkaran, SOES (Student Oriented Education System) ile eğitim gören Doğa Koleji’ndeki öğrenciler, SBS'deki başarılarını TEOG'da da sürdürüyor.
Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ömer Suat Gündoğdu, TEOG'daki başarının sırrını ; "Özellikle sekizinci sınıf öğrencilerimizin, bu sınava hazırlanmaları için kullandığımız yaprak testler, deneme sınavları, soru bankaları ve ders anlatım kitaplarımız var. Bunlar tamamen TEOG'da çıkan sorular analiz edilerek Doğa Koleji öğretmenleri tarafından hazırlanıyor. Kasım ayında uygulanan ortak sınavlara giren öğrencilerimiz uzman öğretmen kadromuz tarafından hazırlanan soruların benzer ve aynı olanlarıyla karşılaştı" sözleriyle açıkladı.
HER ÖĞRENCİYE BİR ASİSTAN
Gündoğdu'ya göre, bu başarıda payı olan bir diğer çalışma ise 'dijital asistan'. Buna göre dijital asistanlar, her öğrenciye başardı olması için özel yol haritası çıkarıyor. Bu uygulamayla öğrencilerin kazanım eksiği sistemsel olarak tespit edilerek, geri bildirimde bulunuluyor. Öğrencilerin girdiği herhangi bir sınavda eksik yaptığı soruların kazanından, sistem tarafından tespit ediliyor ve öğrenciye pekiştirme materyali ödev olarak atanıyor. Bu uygulamayı bir örnekle anlatan Ömer Suat Gündoğdu, şunları söyledi: "Örneğin; öğrenci birinci TEOG sınavında 'sözcükte anlam' konusuyla ilgili 3 yanlış yaptı. Sistem bu 3 yanlışın alt kazanım düzeylerini belirliyor ve öğrenciye bu eksiklikleri gidermek için ödev gönderiyor. Böylelikle öğrencimiz bir somaki sınava eksikliklerini tamamlayarak giriyor. İkinci sınavda başka eksiklikler tespit edildiyse bunlara yönelik pekiştirme materyalleri veriliyor. Pekiştirme materyalleri ise iki grupta gönderiliyor. Birinci grup akademik düzeyi yüksek olan öğrencilere daha zor sorulardan oluşan bir materyal. İkinci grup ise yanlışı, konu eksiği çok olan öğrencilere gönderdiğimiz materyallerden oluşuyor. 'Asistanım' uygulaması ile öğrencilere önce konu eksiğim giderecek bir çalışma kâğıdı ya da konu anlatımlı kısa bir podcast gönderiliyor. Öğrenciler, daha sonra konuyla ilgili kolay sorulardan başlamak koşuluyla bir test çözüyor."
ÖRENCİLERİN ANLIK MERAK DUYGUSU GİDERİLMELİ
Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Gündoğdu, bütün bir yıl boyunca TEOG’a hazırlanan öğrenciler için deneme sınavları da önemli bir aşama olduğunu. Hem yanlışlarıyla, hem de başarısıyla yüzleşen öğrenciler kendilerine her sınav sonrası yeni bir çalışma planı oluşturabildiklerini dile getiriyor. Gündoğdu; “ Türkiye'deki tüm okullarımızda aynı anda deneme sınavları uyguluyoruz. Sınav sonuçlarını aynı gün içerisinde, çözümlü videolarla birlikte öğrencilere sunuyoruz. Çünkü, öğrencilerin genel olarak duyduğu anlık merak duygusunun hemen karşılanması gerekiyor. Öğrenciler genel olarak anlık bir merak duyar ve bu ilgisi karşılanamazsa odağını başka bir yere yönlendirir. Dolayısıyla biz bu yaş grubunun özelliklerini çok iyi bildiğimiz için, o anlık merakını hemen gideriyoruz. Öğrenci sınavdan çıktığı zaman, kaç doğru, kaç yanlış yaptığını ve yanlışlarının hangi sorulardan olduğunu öğrenmek istiyor. Bu şekilde online ortamda sorulara çözümleriyle birlikte ulaşabiliyorlar. Neden yanlış yaptıklarını, soruyu neden yanlış anladıklarını öğrenebiliyorlar. Çünkü soru çözülürken öğretmenler öncelikle öğrencilerin soruları okurken nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıklıyor. Verdiğimiz ayrıntılı raporda öğrencimize herhangi bir konudan kaç tane soru sorduğumuzu, kaç tane doğru yaptığını, kaç tane yanlışının olduğunu gösteriyoruz. Bunun sonrasında sistem geri bildirim olarak öğrenciye, eksik olduğu konuları tespit ederek, uygun olan pekiştirme materyalini gönderiyor. “ diyerek başarının altın kurallarını açıkladı.