24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Torba yasa meclis komisyonundan geçti

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, aralarında trafik cezalarının artırılmasını öngören maddelerin de bulunduğu 17 yasada çok sayıda değişiklik yapan torba yasa teklifi, Meclis İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Görüşmelerde emeklilikte yaşa takılanlar konusu öne çıktı.

14 Ekim 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Torba yasa meclis komisyonundan geçti



Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, aralarında trafik cezalarının artırılmasını öngören maddelerin de bulunduğu 17 yasada çok sayıda değişiklik yapan torba yasa teklifi, Meclis İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Görüşmelerde emeklilikte yaşa takılanlar konusu öne çıktı.

Meclis İçişleri Komisyonu'nda, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, trafik cezalarının artırılmasını öngören yasa teklifi görüşülerek kabul edildi.

Görüşmelerde Cumhuriyet Halk Partisi, köy korucularının erken emekli edilmesini düzenleyen torba teklifin ilk maddesine destek verdi ve emeklilikte yaşa takılanların da eklenmesini önerdi.

Ancak AK Parti, MHP ve HDP, düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu'nun konusu olduğu gerekçesiyle maddeyi tekliften çıkardı. Böylece CHP'nin önergesi düştü ve görüşülmedi.

Bunun üzerine söz alan Komisyonun CHP'li üyeleri, AK Parti, MHP ve HDP'yi samimiyetsizlikle suçladı. CHP'li vekiller, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili siyasi partilerin seçmenlere verdiği vaatleri hatırlattı.

Görüşmelerde, köy korucularından 49 yaşını dolduranların, 6 ay içinde görevle ilişiği kesilmesi ve 44-50 yaş aralığında olanlara istekleri üzerine 15 yılı doldurmaları şartıyla emeklilik hakkı getiren madde tekliften çıkarıldı.
İçişleri Komisyonu'nda güvenlik soruşturması yapmakla görevlendirilen personele geniş yetki verilmesi de tartışıldı.

CHP'li Faruk Sarıaslan, istihbarat görevlileri ile yetkilendirilen personelin mahkemelerden iddianameleri alıp arşivleyebileceğine dikkati çekti. Sarıaslan, "Sizi lekeleyecek. Polisliğe, hâkimliğe veya devlet dairesine başvurmak istediğinizde sizden evraklar istenecek. Ama polisten gelecek evraklarda bunlar olacak. Sonra bu arkadaş dava açacak 'ben beraat ettim, halen arşivde suçlu gözüküyorum' diyecek. Bunun için de 50 bin dava konusu olacak" uyarısında bulundu.

Düzenlemeyle, Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevlendirilen birimler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının arşivlerinden ve elektronik bilgi işlem merkezlerinden bilgi ve belge almaya, cumhuriyet savcılıkları ve mahkemelerce yapılan soruşturma ve kovuşturma sonuçlarını almaya yetkili olacak.

Terörle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla suçluları yakalamaya yardımcı olanlara para ödülü verilebilecek.

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında soruşturma ve operasyon sürecinin yakalama dışındaki diğer aşamalarında yer alan personel ödüllendirilebilecek.

Düzenlemeye göre trafik güvenliğini tehlikeye atanlara ağır cezalar öngörülüyor.

El freni kullanarak aracı kendi etrafında çevirenler 5 bin 10 lira para cezasına çarptırılacak.

Bu kişilerin ehliyetine 60 gün süreyle el konulacak ve psikiyatri uzmanından rapor alması gerekecek. Trafikte makas atan, ters şeritten giden, egzoz patlatan veya emniyet şeridini ihlal edenlere bin 2 şer lira ceza kesilecek.