4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Total, Exxon Conoco, Shell ve Eni... Dost ülkede dudak uçuklatan LNG projesi

İtalyan enerji devi Eni, Shell, Total, Exxon ve Conoco'dan sonra, Katar tarafından dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesinin yaklaşık 30 milyar dolarlık genişlemesinde ortak olarak seçildi. Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre Eni, Katar'ın mega-LNG genişlemesinde Exxon, Total, Shell, Conoco'ya katılacak.

Star Gazetesi9 Haziran 2022 Perşembe 11:37 - Güncelleme:
Total, Exxon Conoco, Shell ve Eni... Dost ülkede dudak uçuklatan LNG projesi

Eni, dört büyük petrol şirketiyle birlikte Katar tarafından dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesinin yaklaşık 30 milyar dolarlık genişlemesinde ortak olarak seçildi, konuyla ilgili bilgisi olan kişiler Çarşamba günü söyledi.

Exxon Mobil Corp, TotalEnergies SE, Shell, ConocoPhillips ve Eni, Katar'ın dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumunu güçlendirecek ve Rusya'nın gazına alternatifler ararken Avrupa'ya uzun vadeli gaz tedarikini garanti etmeye yardımcı olacak North Field genişlemesine katılacak.

SHELL, TOTAL, EXXON VE CONOCO'NUN YENİ ORTAĞI ENİ OLDU! CHEVRON GİREMEDİ

Ayrıca, LNG işini aktif olarak genişletmek isteyen ABD'li petrol üreticisi Chevron Corp'a projede bir hisse verilmediğini bildirildi.

Chevron, Exxon, Total ve ConocoPhillips konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. Shell yaptığı açıklamada, katılmak için teklif verdiğini ve seçilmekten memnuniyet duyacağını duyurdu.

Devlete ait Qatar Energy (QE), konuyla ilgili bilgi vermeden, 12 Haziran'da bir basın toplantısı ve imza töreni düzenleyeceğini söyledi. Exxon İcra Kurulu Başkanı Darren Woods, resmi bir duyurunun yapılabileceği Haziran ayında QE ile bir enerji konferansına katılacak.

EXXON, TOTAL VE SHELL TOPLAM GETİRİNİN YÜZDE 20-25'İNE SAHİP OLABİLİR

Kaynaklardan biri, Exxon, Shell ve Total'in yeni projenin toplam getirisinin yaklaşık %20-25'ine sahip olabileceğini söyledi. QE'nin Çinli bir ortağa küçük bir hisse vermeyi henüz reddetmediğini söyledi.

Kuzey Saha Genişletme (NFE) planı, Katar'ın sıvılaştırma kapasitesini 2027 yılına kadar yılda 77 milyon tondan (mtpa) 126 mtpa'ya çıkaracak.

Star Gazetesi