16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

TSK o süreyi askerlikten saydı!

3 askerin PKK'nın elinde kaldığı süre askerlikten sayıldı. 7 ay 10 gün rehin tutulan 3 er terhis oldu

31 Aralık 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
 TSK o süreyi askerlikten saydı!
Genelkurmay Başkanlığı, PKK'nın Diyarbakır'da kaçırdığı ve Kuzey Irak'ta 7 ay 10 gün tuttuğu 3 askeri, rehin kaldıkları süreyi askerlikten sayarak terhis etti. 
 
6 Ağustos 2012'de Diyarbakır'ın Lice İlçesi kırsalında yol kesen PKK'lılar, bir yolcu otobüsünde bulunan ve vatani görevlerini yaptıkları Trabzon, Bayburt ve Giresun'daki askeri birlikleri gitmek isteyen Şanlıurfalı erler Reşat Çeçan ve Hadi Gizli ile Mardinli er Ramazan Başaran'ı kaçırdı. Terör örgütü tarafından, Kuzey Irak'taki kamplarda 220 gün rehin tutulan 3 asker, 13 Mart 2013'de serbest bırakıldı. Yaşadıkları olay nedeniyle 20 gün izin verilen 3 asker, izinlerinin bitiminin ardından birliklerine teslim oldu. 
 
'SİLAH ZORUYLA KAÇILIRILDILAR'
Şanlıurfalı asker Hadi Gizli Bayburt'ta, Mardinli Ramazan Başaran Giresun'da ve bir kardeşi terör örgütüne katılan Şanlıurfalı er Reşat Çeçan ise Trabzon'da yeniden silah altına alındı. Askerlerin kaçırılma olayını soruşturan askeri savcılık, "erlerin silah zoruyla kaçırıldığı" kararı verdi. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı, askerlerin PKK'nın elinde rehin tutulduğu 7 ay 10 günlük süreyi askerlikten saydı. Görev yaptıkları birlik komutanları tarafından 3'er ay hava değişimi alan 3 asker, kalan askerlik sürelerini tamamlayıp terhis oldu. 
 
'KARARDAN MEMNUN OLDUM'
 
Askerlerden Hadi Gizli, "Acemi birliğini tamamladıktan sonra Bayburt'a usta birliği için gidiyorduk. PKK'lılar yolumuzu kesip zorla kaçırdılar. Kuzey Irak'ta çok zor şartlarda kaldık. Döndükten sonra askerliğe kaldığımız yerden devam ettik. Komutanlarım yaşadığım olaydan ötürü bana 3 ay hava değişimi verdi. Rehin kaldığım süre askerlikten hesaplanıp terhis oldum. İrademiz dışında kaçırıldık. Bu nedenle 7 ay 10 günümüzün askerlikten sayılmasından memnun oldum" dedi.
 
'HEBA OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORDUK'
 
Giresun'da askerliğini yapan er Ramazan Başaran ise, "Rehin kaldığımız sürenin heba olacağını düşünüyorduk. Askerlikten sayılmasından mutlu olduk. Olay sonrası ruhsal sorunlar yaşadığımızdan dolayı komutanlarım çok iyi davrandılar. Toplamda 3 ay hava değişimi iznini verdiler" diye konuştu. 
Daha önce terör örgütü tarafından kaçırılan polis ve öğretmenlerin maaşı kesilmişti. TSK ise rütbeli askerlerin maaş mağduru olmaması için İç Hizmetler Kanunu'nda değişikliğe gitmişti.