26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

TSK’da Ergenekon ve Balyoz sanığı kalmadı

Yüksek Askeri Şura’da görevlerinden açığa alınan paşalar emekliye sevk edildi. Emekli olan Jandarma Genel Komutanı Org. Servet Yörük’ün yerine, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay getirildi. 4 korgeneral ise orgeneralliğe terfi etti.

Kıymet Sezer6 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
TSK’da Ergenekon ve Balyoz sanığı kalmadı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları, iki günlük çalışma ardından dün saat 18.00’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Gül, başkomutan olarak son kez YAŞ kararlarını imzaladı. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları değişmezken Jandarma Genel Komutanı Org. Servet Yörük emekliye sevkedildi. Jandarma Genel Komutanlığı’na Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay atandı. 1949 ve Ağustos sonrası doğumlu olduğu için yaş haddine (65) takılmadığı değerlendirilen Atay,  bu görevi bir yıl yürütebilecek. 2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi, Org. Atay’dan boşalan Ege Ordu Komutanlığı görevine getirildi.

Org. Çolak 1. Ordu Komutanı

Orgenerallerden 1. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş 3 yıl orgenerallik yapmış olmasına karşın yaş haddinden dolayı emekliye sevkedildi. Turmuş’un boşalttığı 1. Ordu Komutanlığı koltuğuna Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Org. Salih Zeki Çolak atandı. Yine rütbede 4 yıl bekleme süresini dolduran Harp Akademileri Komutanı Org. Yalçın Ataman emekliye sevkedilirken, Harp Akademileri Komutanlığı’na Korgenerallikten Orgeneralliğe terfi eden Abdullah Recep atandı. Yine orgeneralliğe terfi eden Korgeneraller Kamil Başoğlu EDOK Komutanlığı’na, Adem Huduti Harp Akademileri Komutanlığı’na atandı. 

Tümg. Çubuklu emekli edildi

Ergenekon sanığı Tümgeneral Hıfzı Çubuklu emekli edilirken Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararıyla cezaevinden çıkan Koramiral Deniz Cora, Tümamiral A. Sinan Ertuğrul, Tuğ. Şafak Yürekli, Tuğamiral F. Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Hava Korg. Turgut Atman, Tümg. Bülent Kocababuç, Tümg. Ayhan Gümüş, Tuğ. Mehmet Eldem, Tuğ. Kubilay Baloğlu emekli edildi. Tümamiral E. Caner Bener ise Şura toplantısı öncesi görevinden istifa etmişti.

Terfileri onaylanmamıştı

Yine Balyoz sanıklarından ve terfileri hükümet tarafından onaylanmayarak görevlerinden açığa alınan Tümg. Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümg. Halil Helvacıoğlu da emekli edilen generaller arasında yer aldı. Bu komutanların da emekli edilmesiyle TSK’da Balyoz ve Ergenekon sanığı general ve amiral kalmadı.

28 Şubat sanıklarına temdit

Şura’da terfi listesinde bulunan 28 Şubat davası sanıkları ise temdit gördü. Geçen yıl da temdit alan Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın, bir yıl daha görevlerine devam edecekler. Jitem-faili meçhul davasının tutuksuz sanığı Tuğgeneral Musa Çitil de ikinci kez temdit alan komutanlar arasında yer aldı.

İhraç gündeme gelmedi

YAŞ’ta bu yıl ilk kez “ihraç” maddesi resmi gündemden çıkarılmıştı. Dolayısıyla TSK’dan ayırma işlemleri Şura üyelerinin önüne konulmadı ve ihraç gerçekleşmedi. Bu yıl Şura’ya ilk kez rütbe bekleme süresini doldurmasına bir yıl kalan general ve amiraller de terfi heyecanı yaşadı. Ancak bunlardan terfi alabilenlerin sayısı hayli kısıtlı kaldı. Rütbesinde 3 yılını dolduran Tümamiral Hasan Şükrü Korlu Koramiralliğe, Tuğamiral Abdullah Şirin tümamiralliğe, Hava Tuğgeneraller Atilla Darendeli ve Fethi Alpay Tümgeneralliğe terfi etti.

RAKAMLARLA TERFİLER

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 3 korgeneral orgeneralliğe, 5 tümgeneral korgeneralliğe, 12 tuğgeneral tümgeneralliğe, 23 albay tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Kara Kuvvetleri’nde 1 korgeneral, 6 tümgeneral, 13 tuğgeneral temdit aldı.  Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda oramiralliğe terfi edecek isim bu yıl da bulunamadı. Bir tümamiral koramiralliğe, 2 tuğamiral tümamiralliğe, 8 albay da tuğamiralliğe terfi etti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı mevcut yapısı itibariyle Türkiye’nin doğusundaki ana jet üsleri Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’na, batısındaki ana jet üsleri ise Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvveti Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapıyordu Toplantıda alınan kararla, ana jet üsleri Eskişehir merkezli yeni oluşturulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’na bağlandı. Yeni komutanlığın başına da korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Abidin Ünal atandı.