2 Mayıs 2025 Cuma / 5 Zilkade 1446

TSK’da kaç savaş pilotu darbeci?

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi sırasında milletin iradesi ile karşı karşıya kalan cuntacılar teslim oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Hava Kuvvetleri’ne bağlı 1300’e yakın pilot bulunmaktadır. Bu pilotların yarısından çoğu ise savaş pilotu statüsünde. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı olarak toplam 321 adet çeşitli modellerde savaş uçağı bulunmaktadır. Peki kaç savaş pilotu darbeci?

19 Temmuz 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
TSK’da kaç savaş pilotu darbeci?

15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurları ağırlıklı olarak devredeydi. TBMM, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı çevresi, Gölbaşı’ndaki Polis Özel Harekât Merkezi F16’larca bombalandı. F16’lar, İstanbul ve Ankara’da alçak uçuşlar yaptı, sonic boom adı verilen ses bombası ile halkı korkutmaya çalıştırlar. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk başta çok sayıda havacı da gözaltına alındı veya tutuklandı.

 

TSK’da kaç savaş pilotu darbeci?

 

<img src=http://imgs.star.com.tr/imgsdisk/2016/07/19/190720162019083264475_3.jpg >

 

Türkiye’de savaş uçaklarının konuşlandığı 10 Ana Jet Üssü bulunuyor. Bunlar, İzmir-Çiğli, Bandırma, Balıkesir, Amasya-Merzifon, Ankara-Akıncılar, Malatya-Erhaç, Diyarbakır, Adana-İncirlik, Konya ve Eskişehir’de. TSK envanterinde 321 savaş uçağı bulunuyor. Bunların 240’ı F16, 49’u F4, 32’si F5. Ayrıca 90 nakliye uçağı, 7 tanker uçak ve eğitim uçakları bulunuyor. 2015 Mart ayı rakamlarına göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 1280 pilot var. Bu sayıyı geçen sene Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutan'lığı görevi sırasında bugünkü Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal açıklamıştı. Bu pilotların kaçının muharip jet pilotu olduğu ise net değil ancak tahminler 700 civarında olduğu yönünde. Şimdi Hava Kuvvetleri’nde yoğun bir soruşturma var. Bu pilotların kaçının darbeye katıldığı araştırılıyor. Hava Kuvvetleri’ndeki soruşturma sona erdikten sonra sayı belirlenecek ancak birçok pilot ve havacının da F-16 kalkışlarını zorlaştırdığı biliniyor.