19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

TSK'daki FETÖ yapılanmasına operasyon

İzmir Cumhuriyet Başssavcılığınca 'İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında çeşitli usulsüzlükler yapılarak sahte delil üretildiği' iddialarıyla ilgili FETÖ/PDY'ye yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında, İzmir merkezli 10 ilde başlatılan operasyonda, aralarında amirallerin de bulunduğu muvazzaf subaylar hakkında gözaltı kararı verildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun ifadeye çağırdığı iki amiral ile 3 binbaşının ifadeye gelmemesinden dolayı İzmir nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesinden yakalama ve gözaltı kararı talep etti. Gözaltında bulunan 1 binbaşı ve diğer 8 kişi için ise tutuklama talep etti. Aralarında Tarık Toros'un da bulunduğu 12 kişi tutuklanma kararı çıktı.

Muammer Başkan - İzmir9 Temmuz 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
TSK'daki FETÖ yapılanmasına operasyon
İzmir merkezli 10 ilde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik önceki gün başlatılan operasyon kapsamında aralarında 6 muvazzaf subay hakkında gözaltı kararı verildi, bir binbaşı gözaltına alınırken iki amiral ve üç binbaşının ise rapor aldıkları için haklarındaki gözaltı işleminin uygulanamadığı öğrenildi.
 
Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında çeşitli usulsüzlükler yapılarak sahte delil üretildiği" iddialarıyla ilgili FETÖ/PDY'ye yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında İzmir merkezli olmak üzere 10 ilde önceki gün başlatılan operasyon kapsamında, bu sabah 6 muvazzaf subay hakkında gözaltı kararı verildi.
Talimat doğrultusunda bazı illerdeki Merkez Komutanlığı'na bağlı askeri inzibatlar tarafından adreslere gidilerek, hakkında gözaltı kararı bulunanlardan Binbaşı Habil Özcan'ı merkez Komutanlığı görevlilerince adliyeye getirildi.
Tümamiraller Mustafa Zeki Uğurlu ve Ali Suat Aktürk ile Binbaşılar Korkmaz Mermer, Recep Zafer ve Özgür Gün'ün ise sağlık gerekçeleriyle rapor aldıkları için haklarında cumhuriyet Başsavcılığı tarafından mahkemeden yakalama kararı talep edileceği öğrenildi. 
 
Operasyonun geçmişi
 
Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun talimatıyla, önceki gün İzmir merkezli olmak üzere Aydın, Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Adana, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar ve Mersin'de operasyon başlatılmıştı.
 
Operasyon kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen aralarında gazeteci Tarık Toros ve FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 30 kişiden 8'inin gözaltına alınırken, 12'si daha önce gerçekleştirilen FETÖ/PDY operasyonları kapsamında arandıkları ve yurt dışında oldukları belirtilmişti.