18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Türkan bebeğin anıtında gözyaşları sel oldu!

Bulgar askerleri tarafından açılan ateş sonucu annesinin kucağında şehit edilen 17 aylık Türkan bebeğin anıt açılışında duygu dolu anlar yaşandı.

CİHAN25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkan bebeğin anıtında gözyaşları sel oldu!
1984-1989 yılları arasında Bulgaristan’daki Türkler dünyanın gözü önünde büyük zulümlere maruz kaldı. Todor Jivkov rejiminin uyguladığı asimilasyon politikası sonucu yüzlerce Türk soydaş hayatını kaybederken yüzbinlerce kişi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bulgar zulmünün sembol ismi ise 1984 yılında Bulgar askerlerinin kurşunu ile annesinin kucağında şehit edilen 17 aylık Türkan Fevzullah’tır. Türkan bebek için Bulgar zulmünün yıldönümünde anma törenleri yapılıyor.

Türklere uygulanan asimilasyon politikasının unutulmaması için Edirne Belediyesi Şükrüpaşa Mahallesi’nde yaptığı bir parka Türkan bebeğin anıtını dikti. Parkın ve anıtın açılışına Bulgaristan’dan gelen onlarca Türk soydaşının yanı sıra çok sayıda Edirneli katıldı. Açılış töreni öncesinde Bulgaristan’lı Türk öğrencilerin Türkan bebek adına okuduğu şiirler katılımcıları gözyaşına boğdu. Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Hasan Duruer, osmanlı’nın Balkanlarda tam 600 yüzyıl kaldığını belirterek devletin güçlü olduğu dönemde bu coğrafyadaki milletlerin insanca yaşamayı öğrendiğini kaydetti.

Osmanlı’nın zevale uğramasıyla birlikte komşulardan en büyük eziyeti gördüklerini ifade eden Duruer, "Türk milleti asil bir millettir. Dünyada en fazla zulme uğrayan milletlerden bir tanesidir. Belki unutuyoruz ama Balkanlarda 5 milyon soydaşımız, dindaşımız Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Milyonlarca insanımız Balkanlarda maalesef öldürüldü. Biz bunları çok çabuk unutuyoruz. Bir techirden dolayı dünyayı ayağa kaldıranlar Türklerin uğraşım olduğunu eziyetlerden dolayı kılını dahi kıpırdatmıyor. Çünkü onlar Türk’tü, Müslümandı diye kılını kıpırdatmıyor." dedi.