24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Savunma Sanayii Başkanı Demir, müjdeleri peş peşe sıraladı

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, canlı yayında savunma sanayii alanındaki gelişmeler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

star.com.tr19 Mayıs 2019 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Savunma Sanayii Başkanı Demir, müjdeleri peş peşe sıraladı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir yerli savunma sanayiindeki gelişmeleri ve savunma alanında gündemdeki diğer konuları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Demir, S-400 anlaşması ve F-35 teslimatı ile ilgili, ''S-400 anlaşmasına 2 yıl önce imza attık. S-400 ve F-35 projelerinde işin teknik boyutu bizi ilgilendiriyor. S-400 NATO sistemine entegre olmayacak. Gerekli tedbirler alındığında S-400 NATO için tehdit olmayacak.'' ifadelerini kullandı.

S-400'lerin bu yıl içerisinde operasyonel olmasının beklediklerini belirten Demir, ''Hava savunma için EUROSAM ile görüşmelerimiz devam ediyor. Batılı sistemlere kapıyı kapatmış değiliz. Bu ilişkilerimiz devam ediyor.'' dedi.

MMU'DA SON DURUM

Tütrkiye'nin Özgün imkanlarla yerli savaş uçağı geliştirme çalışmaları kapmasında yürütülen Millî Muharip Uçak (MMU) projesindeki son durum ile ilgili de bilgi veren Demir,  '' Uçağımız F-16'ların yerini alacak. Genel hatları ortaya çıktı. Uçağımızın alt sistemleri için çalışmalar devam ediyor. Programın belirli aşamalarında yeni yabancı ortaklıklar olabilir. MMU'da ortaklık için dost ve müttefik bazı ülkelerle görüşüyoruz. Uçağımız 2023'de hangardan çıkacak.'' dedi.

İNSANSIZ ARAÇLAR

İsmail Demir, savunma sanayii alanındaki insansız otonom araçlar geliştirme çalışmaları ile ilgili, ''Mini, hafif, orta ve ağır sınıfta İnsansız kara araçlarına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında su üstü ve su altı İnsansız Kara araçlarına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.'' ifadelerini kullandı.

TSK tarafından kullanılan tanklarımızın durumsal farkındalık artırmaya yönelik sistem entegrasyonlarınında gerçekleştirdiğini ifade eden Demir, Pulat aktif koruma sistemi entegrasyonunun devam ettiğini belirtti. 

Demir ayrıca 169 M60T tankı modernizizayon çalışmasının gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.

AKINCI BU YIL GÖKLERDE

Demir, Bayraktar başarısıyla adını dünyaya duyuran Baykar'ın yeni geliştirdiği İnsansız Hava Aracı (İHA) AKINCI'nın bu yıl bitmeden göklerde olacağı müjdesini verdi.

Demir konuşmasında ayrıca, ''450 beygir, 600 beygir ve 1009 beygir gücünde motorlarımızın çalışmaları devam ediyor. Turboşaft motor için çalışıyoruz. Atak, Gökbey ve Hürkuş'da yerli motor olacak.'' ifadelerini kullandı.