1 Mayıs 2024 Çarşamba / 23 Sevval 1445

Türkiye'nin 81 ilini kapsıyor! Yaklaşan tehdide karşı düğmeye basıldı

Deprem kulağında yer alan Türkiye'nin 81 ili için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hazırladığı depremin etkilerini azaltma yasa tasarısının detayları netleşmeye başladı. Bu kapsamda 81 ilde kentsel dönüşüm hızlanacak. Tüm siyasi kesimler, başta İstanbul'u bekleyen yakın tehdit deprem riski ve Türkiye geneli için ortak edecek.

Yeni Şafak9 Eylül 2023 Cumartesi 09:15 - Güncelleme:
Türkiye'nin 81 ilini kapsıyor! Yaklaşan tehdide karşı düğmeye basıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hazırladığı depremin etkilerini azaltma yasa tasarısının detayları belli olmaya başladı. 81 ili kapsayacak olan düzenlemede, İstanbul için ayrıca bir başlık açılacak. İstanbul'un deprem riskinin azami düzeye indirgeyecek olan düzenlemede, sıvılaşma ve zemin faktörü merkeze alınacak. İstanbul'un ilçeleri bu kapsamda kademeli olarak kentsel dönüşümden geçecek.

3'TE 2 DEĞİL 50+1

Edinilen bilgiye göre, İstanbul merkezli olarak hızlı dönüşüm noktasında mülkiyet hakkı ile güvenlik ve sağlık konularına da çözüm getirilecek. Bu noktada İstanbul'da mülkiyet hakkında aranan 3'te 2'lik çoğunluk hisse yerine yüzde 50+1'lik basit çoğunluğun formülü üzerinde duruluyor. Diğer iller için 3'te 2 çoğunluğa bakılacak.

DÖNÜŞÜM NASIL OLACAK?

İstanbul'da yıkılacak veya dönüştürülecek yapılarda zemin sıvılaşmasına bağlı olarak bir düzenleme getirilecek. Kentte bir buçuk milyon bağımsız bölümün acilen dönüşmesi sağlanacak. Böylece en az 300-350 bin bina acilen dönüşümden geçirilecek. Dönüşüm İstanbul ilçe ilçe kademelendirilecek. Bu çalışmalar sıvılaşma riskiyle doğru orantılı olarak hayata geçirilecek.

KAT SINIRI GETİRİLECEK

İstanbul özelinde mülkiyet hakkı sorunun aşılması için teşvik verilmesi de gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yatay mimari teşvik etmesi de düzenlemede kendine yer bulacak. Riskle bağlantılı olarak kat sınırlaması getirilecek.

ORTAK ÇALIŞMA YAPILACAK

AK Parti kurmayları, deprem yasasında muhalefetle ortak hareket edeceklerini bildirdi. Kaynaklar, "Bu yasanın ortak bir anlayışla çıkması lazım. Çok sayıda riskli binamız var. Acilen dönüştürülmeyi bekleyen çok sayıda bina var. Her kesimden gelen görüşlere açığız. İstanbul'u bekleyen yakın tehdit deprem riskidir. Bu riski yok sayamayız" dedi.