16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Türkiye'ye teslim edilen Bombardier Global 6000 hava savunma sistemlerini karıştırıp etkisiz hale getirecek

Elektronik harp özel görev uçakları geliştirilmesi amacıyla başlatılan HAVA SOJ Projesi kapsamında hayata geçirilecek sistemlerin entegre edileceği Bombardier Global 6000 tipi 2 uçak Türkiye'ye teslim edildi. Sistem, düşman radar ve hava savunma sistemlerini karıştırıp etkisiz hale getirecek.

16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'ye teslim edilen Bombardier Global 6000 hava savunma sistemlerini karıştırıp etkisiz hale getirecek
Savunma sanayiinde yerli ve milli atılım devam ediyor. Düşmanın hava ve kara hareketleriyle haberleşme, hava savunma sistemi ve radarlarını tespit edecek, Uzaktan Elektronik Destek ve Elektronik Taarruz Sistemi ‘HAVA SOJ’ projesinde geri sayım başladı. Hava Kuvvetleri’ne elektronik göz olacak yerli sistemin entegre edileceği Kanada yapımı 'Bombardier Global 6000' tipi iki uçak Türkiye’ye getirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TUSAŞ, ASELSAN, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Bombardier firması temsilcilerinin da katıldığı törende, uçaklar incelendi.
 
YERLİ GELİŞTİRİLECEK 
 
Söz konusu yerli proje, ASELSAN-TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yürütülüyor. Projedeki sistemlerin tamamı yurtiçinde milli olarak geliştirilecek ve üretilecek. Proje, dünyada savunma sanayii ve elektronik harp alanında söz sahibi sadece birkaç firma tarafından gerçekleştirilebiliyor. 
 
HEDEFE ÖNEMLİ KATKI
 
Türkiye’nin bu projeyi hayata geçirmesi, milli savunma sanayiinin ulaştığı noktayı göstermesi açısından büyük önem arz ediyor. Proje, geliştirilecek ürünün yüksek ihracat potansiyeli sayesinde ‘bilgi ve teknoloji ihraç eden ülke’ olma hedefine de önemli bir katkı sağlayacak. Teknolojide son nokta olarak değerlendirilebilecek söz konusu sistemin TSK envanterine girmesiyle ‘savunmada dışa bağımlılığı asgariye indirmiş bir Türkiye’ hedefine doğru büyük bir adım atılmış olacak.
 
TÖRENLE TESLİM ALINDI
 
'Bombardier Global 6000' tipi iki uçağın Türkiye'ye getirilmesi sebebiyle bir tören düzenlendi.
 
SİSTEM ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜ
 
Uçaklar ve entegre edilecek sistemler hakkında bilgi alan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr.  İsmail Demir, “Uzun zamandır düşünülen, planlanan bu sistemin böylece ete kemiğe bürünme adımlarını atmış oluyoruz. Yapacağımız sistemlerin, dünyada çeşitli ülkelerde kullanılan sistemlere göre çok daha ileri unsurlar taşımasını planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
RADARLARI ETKİSİZ HALE GETİRECEK
 
SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE
 
- HAVA SOJ sistemi, bir hava aracı üzerinde pek çok elektronik harp kabiliyetini bir araya getirecek. 
 
- 2023 yılında tamamlanması hedeflenen projeyle düşman hava savunma sistemi zafiyete uğratılarak, bir taarruz sırasında dost hava unsurlarını korunacak. 
 
- Ayrıca düşmana ait arama ve atış kontrol radarlarının yerlerini tespit edip onları karıştırarak etkisiz hale getirilecek. 
 
- Sistem, düşmana ait haberleşme sistemlerinin yerlerini de tespit edecek ve göndereceği sinyallerle etkisiz kılacak. 
 
- Böylece sistem sayesinde Türk savaş uçakları güvenli bir şekilde operasyon icra edebilecek.
 
(Akşam)