Uyuşturucu ve alkol bağımlısı, sabıkalı gençleri sokaklardan kurtarmak için harekete geçen Beykozlu işverenler, kurdukları atölyelerle gençleri hayata bağladı. ‘Mahallemizin çocuklarını suçtan ancak biz koruruz’ fikrinden yola çıkan Beykozlular, kurdukları 25 civarındaki atölyede yaklaşık bin kişiye iş verdi. İlçede madde ve uyuşturucu bağımlısı, sabıkalı gençleri çalıştıran saya atölyeleri sayesinde suç oranı düştü. Fason üretim yapan bu atölyelerin yıllık cirosu ise yaklaşık olarak 30 milyon doları buluyor. Çoğunluğu Beykozlu olan bu atölye sahiplerinin topluma kazandırdığı gençler kötü alışkanlıklarını bırakarak ekmek parasını kazanmanın mutluluğunu yaşıyor.
Adliyeye makam arabasıyla gidiyor
40 kişilik atölyesinde madde bağımlısı çalıştığını söyleyen Hüseyin Gizdeşman, emniyet yetkililerinin kendilerini ziyaret ettiklerini belirterek, “Yetkililer ilçede suç oranlarının düşmesinde pay sahibi olduğumuzu söylüyor. Bu bizi gururlandırıyor” diyor. Atölyelerde sabıkalı çalışanlar olduğunu belirten Gizdeşman, “İsmini vermek istemediğim 15 yıl cezaevinde yatan sabıkalı çalışanım var. Denetimli serbestlik yasası gereği her gün adliyeye giderek imza atması gerekiyor. Her gün kendi aracımla adliyeye götürüp getiriyorum. Bu gençleri topluma kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bu atölyelerin büyütülmesi ve bir araya getirilmesi gerekiyor. Bu bölge sit alanı olduğu için sanayi sitesine izin verilmiyor. Sadece kooperatifleşme imkanımız var. Devletin bize yardımcı olarak yer göstermesi ve kooperatifleşmemizi sağlamasını istiyoruz. Bizim çok daha büyük işler başaracak gücümüz ve isteğimiz var” dedi.
UYUŞTURUCUDAN UZAK TUTMAK İÇİN MESAİ
Beykoz Çamlıbahçe’de 50 kişiyi istihdam eden Meftun Sinan, “Son yıllarda ekenomiye paralel bizim işlerimiz de arttı. Çalışanlarımızın yüzde 70’i gençlerden oluşuyor. Çevremizde duyduğumuz, tavsiye edilen madde bağımlısı, uyuşturucu bağımlısı gençleri işe alarak çalıştırıyoruz. Bu gençlere sahip çıkıyoruz. Hatta gençleri işle meşgul etmek kötü alışkanlıklarından uzak tutmak için akşamları mesai yaptırıyoruz. Ancak bizim esas sıkıntımız bu işi yapan işletmelerin bir araya toplanamaması” diye konuştu.