19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yargı reformu içeriği ne? Yargı reformu son dakika gelişmesi var mı?

Adalet Bakanlığı'nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı yargı reformu gündemdeki yerini koruyor. Milyonlarca vatandaş Yargı reformu içeriği ne? Yargı reformu son dakika gelişmesi var mı? sorularının yanıtlarını araştırıyor. Yargı reformu hakkında son dakika gelişmesi yaşandı ve Adalet Bakanı Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşmesi sonrasında Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Feyzioğlu ile Yargı Reformu'yla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Gül, 'Tüm paydaşlarımızla reformun genişletilmesi konusunda hemfikiriz. 'Güven veren ve erişilebilir adalet' anlayışıyla hazırlanan reformu hayata geçirmek temel hedefimizdir.' değerlendirmesinde bulundu. Yargı reformuna dair merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler...

27 Temmuz 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yargı reformu içeriği ne? Yargı reformu son dakika gelişmesi var mı?
Yargı reformu içeriği ne? Yargı reformu son dakika gelişmesi var mı? sorularının yanıtları tüm herkes tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Uzun zamandır meclis gündeminde yer alan yargı reformu hakkında internet araştırmaları yoğun bir şekilde yapılıyor. Yargı reformu  hakkında güncel bir açıklama geldi. Adalet Bakanı Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşmesi sonrasında Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Feyzioğlu ile Yargı Reformu'yla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Gül, "Tüm paydaşlarımızla reformun genişletilmesi konusunda hemfikiriz. 'Güven veren ve erişilebilir adalet' anlayışıyla hazırlanan reformu hayata geçirmek temel hedefimizdir." değerlendirmesinde bulundu. Yargı reformu hakkında tüm detaylar haberimizin içerisinde yer alıyor... 
 
 
YARGI REFORMU İÇERİĞİ NE? 
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın 30 Mayıs’ta açıkladığı, Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki düzenlemelere ilişkin ilk yargı paketinde sona gelindi. Meclis tatile girmeden çıkarılması planlanan ve 60-65 maddeyi bulacak taslaktaki düzenlemeler özetle şöyle:
 
İCRADAN ÇOCUK TESLİMİNE SON: Çocuk teslimi icra dairelerinden alınacak. İcra müdürlükleri vasıtasıyla çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki tesisi artık ilamların icrası dışına çıkarılacak. Bu işlemi ücretsiz olarak yapacak Çocuk Teslim Merkezleri kurulacak. İcra İflas Kanunu’ndaki konuya ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılacak. Çocuğun yüksek yararı için psikolog ve pedagog gibi uzmanlar ve eğitimciler çocuk teslimi sırasında hazır bulunacak. 
 
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DAVALARINA TEMYİZ YOLU: Cumhuriyet Davası’nda tartışılan beş yılın altındaki cezaların istinafta kesinleşmesi ve Yargıtay yolunun kapalı olması düzenlemesi değişiyor. 
İSTİNAF KANUN YOLU: İstinaf kanun yolu ve bozmaya ilişkin yetkiler yeniden düzenleniyor. Başsavcılık itirazı güçlendiriliyor.
 
 

 
ELEKTRONİK TUTANAK DEVRİ: Duruşma tutanakları elektronik sistemde tutulacak. Hâkimin özetleyip katibin yazıya aktardığı değil, herkesin ağzından çıkanın tutanağa aktarıldığı sistem işletilecek. 
 
UZLAŞTIRMA KAPSAMI GENİŞLETİLECEK: Uzlaştırma müessesesi genişletilecek. Bazı fiillere yönelik soruşturmalarda fail ile Cumhuriyet savcısı arasında anlaşma ile sonlandırabilmesi sağlanacak. .
 
İDDİANAMEYİ İADEYE DE ÇEKİDÜZEN: İddianamenin iadesi müessesesi yeniden belirlenecek. İddianameyi taraflar görebilecek, varsa eksiklik veya yanlışlığa itiraz edebilecek.
 

 
EKONOMİK SUÇA PARA CEZASI: Ekonomik suçlardan verilen hapis cezaları para cezasına çevrilecek
 
ÇOCUKLARA SORUŞTURMA YAPILAMAYACAK: Bazı ağır suçlar istisna olmak üzere 15 yaşından küçüklerin ilk defa işledikleri fiillerden soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak.
 
HUKUKTA EĞİTİM 5 YILA ÇIKTI YENİ FAKÜLTE AÇILMAYACAK
Hukuk fakültelerinin eğitim süresi, bir yılı hazırlık olmak üzere 4 yıldan 5 yıla çıkarılacak. Bir süre yeni hukuk fakültesi açılmayacak. Üniversite sınavında ilk 100 bine giremeyen hiçbir öğrenci, hukuk fakültelerini tercih edemeyecek.
 
SADECE MEZUN OLMAK YETMEYECEK: Hukuk fakültesi mezunları, merkezi olarak yapılacak mesleki geçiş sınavını kazanamamaları durumunda, özel kalem müdürü, polis teşkilatı çalışanı gibi yan dallarda görev yapabilecek. Hukuk fakültesi mezunlarının bu sınavla ilgili birden fazla hakkı olacak. Hâkim ve savcılığa geçiş sınavı ise bu sınavdan sonra yapılacak. Noterlik ve avukatlığa da sınavla girilebilecek. Sınavı kazananlar ilk etapta yardımcı hâkim, yardımcı savcı olabilecek.
 
İNFAZ VE NAFAKA GELECEK DÖNEME
ADİL bir nafaka sistemi kurulmasını hedefleyen düzenleme ile binlerce mahkûmun beklediği infaz sistemi değişikliği “seçimden yeni çıkıldığı ve yeni bir tartışma ortama doğmaması” için önümüzdeki yasama dönemine bırakıldı. İnfaz sistemine dönük çalışma Cumhurbaşkanlığı’nda Adalet Bakanlığı ile birlikte yürütülecek
 
 
YARGI REFORMU SON DAKİKA GELİŞMESİ VAR MI?
Adalet Bakanı Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşmesi sonrasında Twitter hesabından paylaşımda bulundu.
 
Feyzioğlu ile Yargı Reformu'yla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Gül, "Tüm paydaşlarımızla reformun genişletilmesi konusunda hemfikiriz. 'Güven veren ve erişilebilir adalet' anlayışıyla hazırlanan reformu hayata geçirmek temel hedefimizdir." değerlendirmesinde bulundu.