27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

2019 bedelli askerlik başvuruları – İşte, yedek subay ve astsubay alımı şartları neler?

Yeni askerlik sistemine ilişin son dakika açıklamaları yapılıyor. Konuyu yakından takip eden binlerce aday ve aileleri konuyu yakından takip ediyor. İlgiyle takip edilen konuya ilişkin son açıklama Milli Savunma Bakanlığı’ndan geldi. Yapılan toplantıda bilgi veren Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Binbaşı Nadide Şebnem Aktop, ““Çalışmalarımız diğer kurumlarla koordineli olarak devam etmektedir. TSK’nın rütbeli personel ihtiyacına yönelik olarak, istekli lisans ve lisansüstü mezunu yükümlülerden ihtiyaç kadarının yedek subay, istekli MYO mezunu yükümlülerden ihtiyaç kadarının ise yedek subay olarak istihdamı, bu personelin 2 ayı temel ve sınıf eğitimi, 10 ayı kıta hizmeti olmak üzere toplam 12 ay süre ile TSK’da görev yaparak terhis olması, personeli temel ve sınıf eğitimi süresince harçlık, kıta hizmeti süresince maaş verilmesi, söz konusu personelden istekli olanlara temin faaliyetlerinde ilave puan verilmek suretiyle subay ve astsubay imkanı tanınması benimsenmiştir.

12 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
2019 bedelli askerlik başvuruları – İşte, yedek subay ve astsubay alımı şartları neler?

Yeni askerlik sistemiyle ilgili son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. Konuyu yakından takip eden vatandaşlar yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. Yeni askerlik sitemi ile ilgili yapılan son dakika açıklamasına göre, “12 aylık hizmetini tamamlayan personelden istekli olanlara, temin faaliyetlerinde ilave puan verilmek suretiyle uzman erbaş ve sözleşmeli er ve erbaş olma imkanı tanınması benimsenmiştir. Bedelli askerlik başvurularında kontenjanın dolamsı halinde yapılacak işlemler var” Dedi. Peki, Yedek subay ve astsubay personel alımları nasıl olacak? Bedelli askerlik başvuruları kontenjanı aşarsa ne olacak?  İşte ayrıtılar

 

NASIL YEDEK ASTSUBAY OLUNUR?

 

Bakan Akar, "MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz. Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre." dedi.

 

 

YEDEK ASTSUBAY MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

 

Yedek astsubay maaşlarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Yeni askerlik sistemi tam olarak netleştiğinde yedek astsubayların alacağı ücret de belli olacak.

 

YEDEK SUBAYLAR KAÇ AY MAAŞ ALACAK?

 

Bakan Hulusi Akar açıklamasında, “ MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.” cümlelerine yer verdi.

 

 

BEDELLİ ASKERLİK NE ZAMAN ÇIKACAK?

 

Bakan Akar'ın bedelli askerlik açıklamaları sonrası askerlik düzenlemesinin ne zaman yasalaşağı merak edilmeye başlandı. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik geçtiğimiz günlerde basına yaptığı açıklamada bedelli askerlik düzenlemesini de kapsayan yeni askerlik sistemi yasa teklifinin önümüzdeki Nisan ayında TBMM gündemine geleceğini söyledi. Eğer, düzenleme Bakan Akar’ın açıkladığı şekliyle yasalaşırsa, bedelli askerlik sürekli hale gelecek ve bedelli askerlik ücreti 2019 yılı için 31 bin 349 TL olacak.

 

 

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ 2019 KADAR? NASIL HESAPLANIR?

 

TÜRKİYE'de bedelli askerlik, yeni askerlik sistemi ile birlikte sürekli hale gelecek. Bedelli askerlik ücretlerine zam geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik ücretinin subay maaşlarıyla aynı oranda olacağını söyleyip, bu ücretin de subay maaşlarına göre 6 ayda bir defa yenileceğini sözlerine ekledi.

Akar, bedelli askerlik ücretinin 2019 yılında 31 bin 349 TL olacağını duyurdu.

 

 

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞECEK Mİ?

Yeni askerlik sistemi ile ilgili en çok merak edilenlerin başında ise; “Askerlik düşecek mi?” sorusunun cevabı yer alıyor. Yeni askerlik sistemi ile ilgili bu konuya da değinen Akar, lise, lisans ve yüksek lisans mezunlarının istemeleri halinde 6 ay askerlik yapabileceklerini söyledi. Böylelikle yeni askerlik sistemine göre bedel ödenmediği takdirde eğitim durumu gözetilmeksizin askerlik süresi 6 ay olacak.