19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yine nöbetçi mahkeme yine korsan tebligat

Hükümeti hedef alan 17 Aralık kalkışmasının ardından terör savcılığının, aralarında ünlü iş adamları ve bürokratların da olduğu 30 kişiye yönelik yeni operasyon girişimi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan döndü. Nöbetçi mahkemeden aldırılan gözaltı kararını Emniyet, 'başsavcılığın bilgisi olmadığı için' uygulamadı. Savcı Muammer Akkaş, bu sefer Vali ve Emniyet Müdürü hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılık, Akkaş'a 'kurallara uy' mesajı verdi

26 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yine nöbetçi mahkeme yine korsan tebligat

Türkiye'yi sarsan 17 Aralık operasyonunun yankıları sürerken, hükümeti hedef alan bir darbe girişimi de dün meydana geldi. Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi'yle yetkili Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, yürütülen bir soruşturma kapsamında 30'u aşkın isme yönelik gözaltı kararı aldı. Savcı Akkaş'ın isteğiyle İstanbul Nöbetçi 2 No'lu Hakimlik tarafından verilen kararda, Arap işadamı Yasin El Kadı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İBB Genel Sekreteri Adem Baştürk, Latif Topbaş, Abdullah Tivikli, Cengiz Aktürk gibi isimlerin 'gözaltına alınmaları' istendi. Ancak kurallara aykırı şekilde çıkarılan 'korsan' karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan döndü.

EMNİYET UYGULAMADI

Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle başsavcılığın bilgisi doğrultusunda operasyon yapılmasının önüne geçilmişti. Bu kapsamda TMK 10. Maddesi'yle yetkili büronun başında bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan, pazartesi günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak kendi imzasının bulunmadığı soruşturma belgeleriyle ilgili işlem yapılmaması talimatı verdi. Buna rağmen Savcı Akkaş, yönetmeliğe aykırı olarak operasyon kararını Başsavcıvekili ile paylaşmadı. Kararda Oktay Erdoğan'ın imzası olmaması üzerine İstanbul Emniyeti gözaltı kararıyla ilgili hiçbir işlem yapmadı; yönetmelikte belirtildiği üzere bunu İstanbul Valisi'yle paylaştı.Emniyet'in hukuksuzluğa direnerek konuyu İstanbul Valiliği ile paylaşması üzerine soruşturmayı yürüten Savcı Muammer Akkaş'tan kritik bir adım daha geldi. Akkaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile yeni atanan Mali Şube Müdürü hakkında 'görevi kötüye kullanmak' ve 'soruşturmayı şüphelilere sızdırmak' iddiasıyla soruşturma başlattı.

'KURALLARA UY' MESAJI

Operasyon kararının basına sızması üzerine, gözaltı kararıyla ilgili bilgilendirilmediği öğrenilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, duruma el koydu. Çolakkadı'nın, savcı ve başsavcıvekilleriyle biraraya gelerek durum değerlendirmesi yapmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından yayınlanan açıklamada, 'valilerle ilgili soruşturmaların yalnızca Başsavcılık tarafından yapılacağı' vurgulandı. Böylece, devletteki 'paralel yapı' tarafından başlatılmak istenen soruşturma da çöktü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da yeni soruşturma iddialarıyla ilgili 'Böyle bir operasyon yok' açıklaması yaptı.

Gözaltı kararı burada alındı

Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu 30'u aşkın kişi hakkındaki gözaltı kararı Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın 7. katında bulunan TMK 10. maddesiyle görevli özel yetkili Başsavcıvekilliği bölümünde verildi. Korsan gözaltı kararının verildiği 2. Nöbetçi hakimlik de soruşturma savcısı Muammer Akkaş'ın odası da turnikelerle çevrili bu alanda bulunuyor. Bu alana gazetecilerin girişine kısıtlama getirilmişti. TMK 10. maddesiyle yetkili soruşturma bürosu sadece silahlı suç grupları ile terör örgütlerinin işlediği suçları soruşturmakla görevli.

Emniyet'te sıcak saatler

Çağlayan Adliyesi'ndeki gelişmelerin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sıcak saatler yaşandı. TMK'den sorumlu savcılığın hukuksuz soruşturma ve gözaltı girişimleri üzerine İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, görevli emniyet müdürleri ile toplantıda biraraya geldi. Bu süreçte operasyonel şubelerin bulunduğu B Blok'a yaklaşmak yasaklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki şubelere ise sessizlik hakimdi. Mali Şube'de görevli memurlara izin verildiği öğrenildi. Polis dahi olsa operasyonel şubelerin bulunduğu B Blok bahçesine dahi geçişi kapatıldı. A Blok'ta yer alan yaya geçidi de polis ve sivil giriş çıkışına kapatıldı.