29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

YKS 2019 tercih sonuçları açıklandı! YKS tercih sonuçları sorgulama ekranı

YKS 2019 tercih sonuçları az önce erişime açıldı. 17 Temmuz 2019 gece yarısı saat 01:20'de açıklanan YKS sonuçlarının ardından heyecanlı tercih dönemi de başlamıştı. Üniversite tercih döneminin de temmuz ayı sonunda tamamlanması ile birlikte artık gözler tercih sonuçlarına çevrildi. YKS üniversite tercih sonuçlarının açıklanacağı tarihe yönelik ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'den açıklama gelmişti. Yerleştirme sonuçları, internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyuruldu. YKS sonuçları için sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. YKS tercih sonuçlarına ilişkin merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.İşte tüm detaylar...

6 Ağustos 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
YKS 2019 tercih sonuçları açıklandı! YKS tercih sonuçları sorgulama ekranı
YKS tercih sonuçları açıklandı mı? YKS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? soruları gündemin en çok araştırılan başlıkları arasında yer alıyor.  Milyonlarca öğrenci ve velisinin gözü YKS tercih sonuçlarına çevrilmiş durumda. Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenciler güncel olarak YKS sonuçlarına ilişkin araştırma yapıyorlar. Üniversite tercih döneminin de temmuz ayı sonunda tamamlanmasının ardından artık gözler tercih sonuçlarına çevrildi. YKS tercih sonuçları az önce erişime açıldı. 
 

YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARI 

 
YKS ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK?
Yerleştirme sonuçları, internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
 
İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak.
 
Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek. 
 

 
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?
YKS sonuçlarından sonra tercih ettikleri okullardan birine kayıt hakkı kazanan öğrenciler kayıt işlemlerini 19 - 23 Ağustos tarihleri arasında yapabilecekler. Elektronik kayıtlar ise 19 - 21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için gerekli olan belgeleri tamamladıktan sonra, kayıt süresi içerisinde üniversitelere başvurmaları zorunlu olacak. Kayıt süresi içerisinde kazanma hakkı kazanılan üniversiteye başvurulmaması durumunda aday kayıt hakkını kaybedecektir. 
 
Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihler içerisinde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2019 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.
 
YKS EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.
 
Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.
 

 
Ek yerleştirme tercih ücreti 20,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.
 
ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.